raluca turcan cere reformă în sănătate și sancționarea malpraxisului
foto Facebook - Raluca Turcan

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a declarat într-un interviu la Digi24 că, deși în sistemul de sănătate din România s-au investit sume considerabile, condițiile medicale nu au crescut proporțional.

Turcan a subliniat că, în ciuda numeroaselor sesizări de malpraxis, sancțiunile sunt rare și a cerut o reformă reală în sistemul sanitar. Ea a punctat necesitatea unei voințe ferme din partea decidenților pentru a sancționa greșelile medicale, criticând tendința profesioniștilor din sistem de a se proteja reciproc.

Ministrul Culturii a evitat să comenteze o eventuală demisie a ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, în contextul scandalului legat de decesele suspecte de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” din București.

„Situaţia din spitalele din România este una cronică şi această nenorocire, aş caracteriza-o, practic a redeschis subiectul unei reforme reale în sistemul de sănătate pentru că, pe fond, în România s-au adus bani mulţi în sistemele medicale, de la aparatură, până la infrastructură spitalicească. Din nefericire, condiţiile medicale nu au crescut direct proporţional şi în continuare suntem deficitari la anumite proceduri medicale unde, dintr-o conivenţă care funcţionează şi în alte sisteme, cum este, să spunem, oarecum conivenţa cadrelor medicale, nu s-a reuşit până acum şi nu a existat suficientă voinţă pentru introducerea unor proceduri care să ducă la sancţionarea şi a unor greşeli din partea corpului medical”, a afirmat Raluca Turcan.

Ultima oră