Peste 99.000 de pensionari locuiesc în județul Sibiu, iar de la 1 septembrie, pensiile acestora vor fi recalculate după o nouă formulă. Scopul recalculării a fost acela de a elimina inechitățile din sistemul de pensii.
În județul Sibiu, un număr de 99.254 dosare de pensie trebuie recalculate în conformitate cu prevederile Legii 360/2023. Majoritatea pensionarilor sibieni vor primi, de luna viitoare, pensii mai mari.
Cum se recalculează pensiile
Casa Județeană de Pensii Sibiu a explicat care este formula de recalculare a pensiilor.
„Potrivit dispozițiilor art. 144 din Legea nr.360/2023 privind sistemul public de pensii:
(1) La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile stabilite pe baza legislaţiei anterioare devin pensii în înţelesul prezentei legi şi se recalculează prin înmulţirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referinţă prevăzută la art. 84 (81 lei), cu excepţia pensiilor stabilite în fostul sistem de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001, care se recalculează conform art. 154.
Potrivit dispozițiilor dispozițiilor art. 85. din Legea nr.360/2023 privind sistemul public de pensii:
(1) Numărul total de puncte realizat de asigurat se obţine din însumarea punctajelor anuale ale acestuia şi a numărului de puncte de stabilitate.
(2) Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărţirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic.
(3) Pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi se acordă un număr de puncte de stabilitate astfel:
a) 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
b) 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
c) un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.
(4) Stagiile de cotizare contributive prevăzute la alin. (3) sunt cele realizate în sistemul public de pensii.
(5) Numărul de puncte de stabilitate prevăzut la alin. (3) se acordă proporţional şi pentru fracţiunile de an.
(6) Prevederile alin. (3) – (5) nu se aplică pentru perioadele în care se cumulează pensia din sistemul public sau, după caz, pensia de serviciu acordată în baza unor legi cu caracter special, cu venituri asigurate conform legii”, explică reprezentanții Casei de Pensii Sibiu.
În urma recalculării pensiilor după noua formulă, creșterea medie, la nivelul județului Sibiu, va fi de 524 de lei.
Diferență colosală între cea mai mică și cea mai mare pensie
Cea mai mică pensie din județul Sibiu, după recalculare, este de 1 leu/lună. Dar, în cazul pensionarilor care au domiciliul în România, cuantumul care se plătește automat este cel al indemnizației sociale minime. Asta înseamnă că pensionarul din Sibiu cu pensia de 1 leu va încasa lunar suma de 1.281 lei. „Cuantumul indicat reprezintă suma plătită cu titlu de pensie în sistemul public de pensii din România, corespunzător perioadelor de contribuţie în acest sistem”, spun reprezentanții Casei Județene de Pensii Sibiu.
Cea mai mare pensie din județul Sibiu este de 42.824 lei brut, adică peste 8.000 de euro. După recalculare, sibianul în cauză va primi aceeași sumă, pensia lui nefiind majorată.