a murit cea mai în vârstă persoană din lume

Maria Branyas Morera, decana de vârstă a umanității, a decedat la 117 ani în Spania.

Maria Branyas Morera, considerată decana de vârstă a umanității, a încetat din viață marți la venerabila vârstă de 117 ani în orașul Olot, situat în nord-estul Spaniei. Familia sa a anunțat vestea tristă printr-un mesaj emoționant publicat pe contul său de X, informând că Maria a murit „așa cum și-a dorit: în somn, liniștită și fără durere”, scrie portalul de știri ziare.com

Maria Branyas, o supraviețuitoare a numeroase evenimente istorice majore, a fost martora unor schimbări semnificative în lume pe parcursul vieții sale lungi. Ea s-a născut pe 4 martie 1907 în San Francisco, Statele Unite, unde familia sa emigrase din Spania. În 1915, pe când avea doar 8 ani, s-a întors în Spania împreună cu familia sa, stabilindu-se definitiv în această țară. În 1931, s-a căsătorit cu un medic, alături de care a avut trei copii. Din nefericire, unul dintre copii a murit la 86 de ani. Maria a avut, de asemenea, 11 nepoți și numeroși strănepoți.

De-a lungul vieții, Maria Branyas a fost martoră la unele dintre cele mai dramatice perioade ale secolului al XX-lea, inclusiv pandemia de gripă spaniolă din 1918, cele două războaie mondiale și Războiul Civil Spaniol. În 2020, la puțin timp după ce a împlinit 113 ani, a contractat COVID-19, dar s-a vindecat în doar câteva zile, demonstrând o reziliență impresionantă.

Maria Branyas locuia de peste 20 de ani în căminul de bătrâni Santa Maria del Tura din Olot, Catalonia. Potrivit mesajului publicat de familia sa, ea era conștientă de apropierea sfârșitului și a acceptat acest moment cu calm și demnitate. „Mă simt slăbită. Ora mea se apropie. Nu plângeți, nu-mi plac lacrimile. Și mai ales, nu fiți triști pentru mine. Acolo unde merg voi fi fericită”, se putea citi într-un alt mesaj publicat pe contul său de X cu o zi înainte de deces.

Maria Branyas a devenit decana de vârstă a umanității după moartea franțuzoaicei Lucile Randon, care a decedat la 118 ani în ianuarie 2023. După moartea Mariei Branyas, cea mai vârstnică persoană în viață este japoneza Tomiko Itooka, născută pe 23 mai 1908, care are în prezent 116 ani, conform Grupului de Cercetare Gerontologică (GCG) din Statele Unite și Cărții Recordurilor Guinness.

Maria Branyas va rămâne în amintirea celor care au cunoscut-o nu doar pentru longevitatea sa remarcabilă, ci și pentru sfaturile și bunătatea sa, așa cum a subliniat familia sa în mesajul de adio.

Ultima oră