defrișările pentru autostrada sibiu-pitești descoperă rămășițele unei fortificații medievale pe valea oltului

Defrișările pentru autostrada Sibiu-Pitești descoperă fortificația medievală Turnul Spart de la Boița.

În perioada 8 iulie – 9 august 2024, lucrările de defrișare pe Valea Oltului, necesare construirii autostrăzii Sibiu-Pitești, au scos la iveală rămășițele unei fortificații medievale. Printre structurile descoperite se numără ansamblul Turnului Spart de la Boița, construit în secolul al XVI-lea, scrie portalul de știri Bugetul.ro.

Defrișările au dezvăluit resturile zidului care compunea fortificația, anterior ascunsă de vegetația abundentă. Laurențiu Cuțaru, fondatorul proiectului „Țara cu balauri”, a subliniat importanța descoperirii, menționând că monumentul istoric, de altfel vizibil doar în ruine, a fost acum complet vizibil pentru prima dată.

Conform „Monografiei istorice Boița”, Turnul Spart face parte din complexul de apărare al Turnului Roșu, având o structură masivă cu ziduri de patru metri la bază. Se spune că fortificația a fost distrusă în urma inundațiilor severe din 1532. Descoperirea aduce o nouă dimensiune istorică în proiectul de infrastructură și va contribui la conservarea patrimoniului istoric al regiunii.

Ultima oră