concluziile anchetei dsp în urma focarului de toxiinfecție de la hotelul din păltiniș. bucătarul a fost amendat
Sursă foto - Facebook

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Sibiu a finalizat ancheta de la hotelul din Păltiniș, după ce a apărut un focar de toxiinfecție alimentară și mai mulți copii au ajuns la spital. 

DSP a stabilit că a fost vorba despre un focar de toxiinfecție alimentară în cazul copiilor transportați la spital cu stări de rău de la un hotel din Păltiniș. 

Concluziile DSP: Toxiinfecție alimentară stafilococică

Au fost recoltate probe inclusiv de la angajații din bucătărie și s-a stabilit că în secrețiile nazale ale acestora era prezent stafilococul auriu (Staphylococcus aureus). 

„Manifestările clinice, incubația scurtă a majorității cazurilor, cuprinsă în intervalul 2-14 ore, precum și remisiunea rapidă a simptomelor, sugerează că a fost vorba de un episod de toxiinfectie alimentară stafilococică. Această ipoteza este susținută de prezența Staphylococului în secrețiile nazale a 3 angajați din blocul alimentar și de prezența aceluiași germen în proba de paste cu pulpă de porc (preparate culinare servite la prânz, în data de 09.08.2024), precum și în lichidele de vărsătură recoltate de la doi copii simptomatici. 

În plus, încarcătura mare cu Enteriobacteriacee a 6 din cele 16 probe alimentare recoltate din produsele alimentare servite în zilele de 08.08. și 09.08.2024 sugerează deficiențe în respectarea măsurilor de igienă individuală și la locul de muncă a personalului din blocul alimentar”, este concluzia DSP Sibiu. 

Bucătarul șef, amendat

Una dintre măsurile dispuse de DSP a fost scoaterea celor 3 angajați din bucătărie și dispensarizarea lor prin medicul de familie. Aceștia s-au putut întoarce în blocul alimentar doar în baza avizului sanitar eliberat de medicul de familie odată ce rezultatele probelor au ieșit negative. 

DSP a decis ca bucătarul șef al hotelului să fie amendat, fiindcă nu au fost respectate normele de igienă, iar asta a condus la acest episod de toxiinfecție alimentară. 

„Urmare a rezultatelor neconforme ale rapoartelor de încercare, pentru nerespectarea regulilor de igienă individuală în blocul alimentar, contaminarea probelor alimentare și a alimentelor gătite, s-a sancționat cu amendă  bucătarul șef al unității  conform HG 857/2011”, au precizat reprezentanții DSP Sibiu.

Citește și: Poziția Hotelului Cindrel despre cazurile turiștilor ajunși la spital

Ultima oră