bulgaria introduce taxa de dezinfecție de 10 euro pentru camioanele care intră în țară
foto Digi24.ro

Începând cu 1 septembrie, șoferii de camioane care tranzitează frontiera cu Bulgaria vor fi nevoiți să plătească o taxă de dezinfecție de 10 euro (20 leva). Până la acea dată, serviciile sanitare bulgare vor efectua gratuit dezinfecția vehiculelor. Măsura se aplică la toate punctele de intrare în Bulgaria de la frontierele cu Grecia, Turcia, Macedonia de Nord, Serbia și România.

Taxa a fost introdusă ca urmare a unui val de boală contagioasă la caprine și ovine, cunoscută sub numele de Pesta Micilor Rumegătoare (PMR), care a afectat unități zootehnice din Grecia și a fost identificată recent și în România. Boala a dus la impasul sectorului zootehnic din Grecia, având potențialul de a provoca penurii și creșteri de prețuri, informează portalul de știri ziare.com.

Pesta Micilor Rumegătoare este o boală virală severă, foarte contagioasă, cu o rată de mortalitate de până la 70% în cazurile netratate. În Grecia, au fost identificate focare în Thessalia, Corint, Attica și Creta, iar controalele sunt extinse, inclusiv la fabricile de brânzeturi. De asemenea, au fost interzise deplasările și sacrificările de animale. În România, au fost înregistrate 11 cazuri ale bolii, potrivit Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor.

4o mini

Ultima oră