praznicul adormirii maicii domnului a adunat mii de pelerini la mănăstirea brâncoveanu de la sâmbăta de sus (foto)

Pe 15 august 2024, Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov, a fost locul unei sărbători de amploare dedicată Adormirii Maicii Domnului. Ca în fiecare an, mii de pelerini au venit la acest așezământ monahal situat la poalele Munților Făgăraș pentru a participa la hramul mănăstirii.

Sărbătoarea a început miercuri seara, cu slujba vecerniei, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, alături de obștea mănăstirii și credincioși. În cadrul acestei slujbe, s-a intonat Prohodul Maicii Domnului.

praznicul adormirii maicii domnului a adunat mii de pelerini la mănăstirea brâncoveanu de la sâmbăta de sus (foto)

Programul liturgic al zilei hramului a început cu slujba de sfințire a apei, săvârșită la fântâna din incinta mănăstirii, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Laurențiu. Au participat Preasfințitul Părinte Ilarion Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, arhim. Calinic Teslevici, exarhul mănăstirilor, arhim. Atanasie Roman, starețul mănăstirii Brâncoveanu, precum și cadre didactice universitare, protopopi, preoți și diaconi.

Ulterior, a avut loc Sfânta Liturghie la Altarul de vară al mănăstirii, situat în pădurea din apropiere. În cadrul acesteia, ierodiaconul Nicolae Bleahu a fost hirotonit preot pe seama Mănăstirii Brâncoveanu, iar preotul Grigorie Moldovan, de la Parohia Sâmbăta de Sus–Apus, a fost hirotesit iconom stavrofor.

praznicul adormirii maicii domnului a adunat mii de pelerini la mănăstirea brâncoveanu de la sâmbăta de sus (foto)

Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. lect. univ. dr. Cristian Vaida, secretar eparhial și cadru didactic la Facultatea de Teologie Andrei Șaguna din Sibiu. Părintele a vorbit despre semnificația Adormirii Maicii Domnului și despre cinstirea ei de către Biserică.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a subliniat importanța duhovnicească a praznicului și a vorbit despre canonizarea a doi mari duhovnici care au trăit la Mănăstirea Brâncoveanu.

Sărbătoarea a continuat cu slujba Sfântului Maslu, conform tradiției mănăstirii, în cadrul căreia credincioșii s-au rugat pentru sănătate trupească și iertare de păcate. Evenimentul s-a încheiat cu o slujbă de pomenire la mormintele mitropoliților Ardealului din incinta mănăstirii.

Duminică, 18 august, o altă mare sărbătoare are loc în județ, la Turnu Roșu, unde se va sărbători Hramul Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului”.

praznicul adormirii maicii domnului a adunat mii de pelerini la mănăstirea brâncoveanu de la sâmbăta de sus (foto) praznicul adormirii maicii domnului a adunat mii de pelerini la mănăstirea brâncoveanu de la sâmbăta de sus (foto)

Ultima oră