motivul pentru care strugurii sunt culeși mai repede cu o lună anul acesta în românia
Foto: Freepick

Strugurii s-au copt înainte de vreme în 2024, cu o lună înainte de venirea toamnei. Deși căldura a diminuat volumul recoltei și a determinat fermierii să înceapă culesul mai devreme, se estimează că vinul va avea o aromă mai dulce.

Cu o lună mai devreme decât este normal, podgoriile din țară au început să fie cuprinse de febra culesului. Potrivit ȘtirileProtv, căldura exagerată a soarelui a copt strugurii de masă, dar și pe cei destinați vinului. Deși se estimează o producție mai mică, viticultorii ne asigură că vinul din acest an va fi de o calitate superioară, datorită aromelor mai intense ale boabelor.

Într-o cramă situată pe dealurile Buziașului, în județul Timiș, se simte deja agitația. Recolta este bogată și gata de strâns, un peisaj tipic întâlnit de obicei după data de 10 septembrie. Strugurii sunt culeși în răcoarea dimineții, pentru a preveni pierderea aromelor delicate prin expunerea la soare.

”Sunt trei motive pentru care fac asta: 1- struguri păstrează arome exotice și 2 – economisesc energie electrică, pentru că nu îi mai răcesc”, a spus Vasile Hârâci, vinificator cramă.

În alte crame sunt strânși inclusiv noaptea, din acelaşi motiv. Primul soi este Sauvignon Blanc.

Ultima oră