managementul cultural din județul sibiu – model de bună practică pentru administrații publice din republica moldova

În perioada 8 – 12 august ac, reprezentanți ai autorităților publice și instituțiilor de cultură din șapte raioane ale Republicii Moldova s-au aflat în județul Sibiu, pentru a se documenta în privința managementului instituțiilor de cultură și a modului în care sunt organizate și promovate marile festivaluri culturale ale județului Sibiu.

managementul cultural din județul sibiu – model de bună practică pentru administrații publice din republica moldovamanagementul cultural din județul sibiu – model de bună practică pentru administrații publice din republica moldova

Între lecțiile de bună-practică s-au aflat „Cântecele Munților” și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, ambele manifestări fiind apreciate și recunoscute în plan național și internațional pentru calitatea actului artistic oferit zecilor de mii de spectatori.

Vizita de studiu a oaspeților moldoveni este parte a Proiectului „Trei culori și o singură credință: românească”, derulat de Consiliul Județean Sibiu și finanțat de Guvernul României, prin Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

managementul cultural din județul sibiu – model de bună practică pentru administrații publice din republica moldova

„Județul Sibiu se află în fericita postură de a fi un exemplu în privința modului în care autoritățile publice înțeleg să susțină și să promoveze cultura. Este felul prin care ne asigurăm că tradițiile și obiceiurile strămoșești nu dispar, iar Sibiul rămâne o destinație culturală de top în România și relevantă în Europa”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

Delegația a fost formată din președinți de raion, primari, directori de instituții de cultură și reprezentanți ai Grupurilor de Acțiune Locală (GAL) din raioanele Dondușeni, Soroca, Strășeni, Criuleni, Nisporeni, Cahul și Dubăsari, iar programul a inclus un seminar pe tema managementului cultural, organizat la Biblioteca Județeană Astra, cu exemple de bunepractici oferite de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Centrul Județean pentru Conservarea Culturii Tradiționale „Cindrelul – Junii”, Complexul Național Muzeal Astra, Filarmonica de Stat Sibiu, satul Dubăsarii Vechi (raion Criuleni) și Consiliul JudețeanSibiu.

La invitația Muzeului „Astra”, grupul a vizitat „Pavilionul expozițional” din Pădurea Dumbrava, iar principalele festivaluri ale Mărginimii și obiective turistice ale Rășinariului au fost prezentate în cadrul unei deplasări organizate de GAL „Mărginimea Sibiului”.

managementul cultural din județul sibiu – model de bună practică pentru administrații publice din republica moldova

Și modelul organizatoric al Muzeului și Casei de Cultură din Avrig au intrat în atenția delegației moldovene, fiind prezentate reușitele localeȘezătoarea de la Avrig” și „Florile Oltului”, în cadrul unei întâlniri organizate de GAL „Țara Oltului”, urmată de o deplasare în Păuca unde, în acest weekend, au fost sărbătorite „Zilele Comunei”.

Pentru lunile următoare, în cadrul proiectului sunt prevăzute noi schimburi de experiență în domeniile managementului cultural, atragerii de fonduri naționale și europene nerambursabile, susținerii activităților culturale de către administrațiile publice, precum și al modului în care Grupurile de Acțiune Locală pot contribui la dezvoltarea comunităților rurale.    

Ultima oră