bărbat urmărit și prădat de un hoț ziua în amiaza mare la sibiu. a jucat la păcănele banii furați
foto: arhivă

Un bărbat a fost condamnat la închisoare după ce anul trecut a tâlhărit un om, ziua în amiaza mare, în municipiul Sibiu. Individul a cheltuit banii furați pe jocuri de noroc și țigări. 

Patru ani și o lună în spatele gratiilor este pedeapsa pe care a primit-o un individ care a filat un bărbat pentru a-i fura banii. Totul s-a întâmplat în luna aprilie a anului trecut, iar zilele trecute magistrații l-au condamnat la închisoare. 

L-a urmărit prin oraș și i-a furat banii 

În dimineața zilei de 20 aprilie 2023, un sibian a plecat de la locuința lui din Valea Aurie către o casă de schimb valutar de pe Calea Dumbrăvii pentru a schimba 5.000 de lei în euro pentru mama lui. 

În timp ce schimba banii, un individ l-a ochit, analizând cu atenție suma pe care o avea asupra lui. „S-a deplasat la casa de schimb valutar de pe Calea Dumbrăvii, unde a fost observat de către inculpatul care se afla în zonă. După ce a cumpărat suma de 1.010 euro în schimbul sumei de 5.000 lei, victima a introdus suma respectivă într-un plic, în tot acest timp fiind supravegheată de inculpat”, se arată în rechizitoriul publicat pe rejust.ro. 

După ce a schimbat banii, bărbatul s-a îndreptat către casă. A urmat traseul Calea Dumbrăvii – Parcul Sub Arini – Aleea Călăreților, iar pe parcursul celor 2 kilometri a fost urmărit de hoț. 

Pe Aleea Călăreților, profitând de faptul că nu erau oameni în zonă, individul s-a apropiat de bărbat, i-a pus mâna la gură pentru a nu putea striga după ajutor, l-a lovit cu pumnii în zona feței, după care l-a obligat să îi dea banii pe care îi are asupra sa. În urma loviturilor primite, sibianul a căzut în genunchi, moment în care pungașul i-a furat din geacă plicul cu bani. 

Bărbatul prădat a avut nevoie de 2-3 zile de îngrijiri medicale. 

A cheltuit banii pe jocuri de noroc, țigări și mâncare

În cursul urmăririi penale, hoțul a recunoscut fapta și a povestit ce a făcut cu banii. A mărturisit că a recurs la acest gest fiindcă avea probleme financiare și nu avea niciun venit, nefiind angajat. 

„În acest scop, a urmărit persoana vătămată circa 2 km, până în apropierea stadionului de fotbal din parcul Sub Arini, lovindu-l cu pumnul în cap din spate și cerându-i să îi dea banii. Văzând că persoana vătămată i-a spus că nu are bani asupra sa, inculpatul i-a sustras din buzunarul gecii plicul cu bani, plecând înapoi pe traseul iniţial. Pe drum inculpatul a numărat banii din plic, constatând că sunt 1.010 euro, acesta schimbând în lei suma de 500 de euro în gară, bani cu care a jucat la un aparat de jocuri de noroc, restul banilor schimbându-i la un schimb valutar și cumpărând mâncare și țigări”, se mai arată în rechizitoriul de pe rejust.ro. 

Era recidivist

Individul în vârstă de 40 de ani nu era la prima ispravă de acest gen. Cu o lună înainte de tâlhăria de pe Aleea Călăreților, el fusese eliberat din închisoare, unde petrecuse mai bine de un an pentru săvârșirea unui furt. 

Instanța a reținut faptul că inculpatul nu are un loc de muncă, nici o ocupație ori un domiciliu stabil, iar obținerea de venituri din comiterea de infracțiuni a devenit pentru acesta o obișnuință. Prin urmare, magistrații au decis să îl condamne la 4 ani și 1 lună închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de tâlhărie. El a fost obligat să îi plătească bărbatului prădat 5.000 lei daune materiale și 6.000 lei daune morale. 

Ultima oră