foto: observator

Arheologii au descoperit oseminte ce datează de mii de ani sub locul unde, înainte de Revoluție, a funcționat o fermă de porci. Situl arheologic se află la marginea Sibiului. În același loc, specialiștii au găsit și diverse obiecte de uz casnic.

Numeroase artefacte descoperite în sol oferă o perspectivă fascinantă asupra modului de viață al oamenilor din secolul al VI-lea. După o analiză amănunțită, aceste obiecte vor fi expuse în muzee, unde publicul le va putea admira. În situl arheologic din Sibiu, cercetătorii au identificat mai multe morminte care aparțin gepizilor. Dovada practicilor rituale de înhumare din acea perioadă este reprezentată de diversele obiecte găsite alături de oseminte, potrivit Observator.

„Cercetările efectuate până în prezent ne indică prezenţa unor morminte de inhumaţie cu un inventar interesant, alăcuit din fusaiole, piepteni bilaterali din os, fibulă din bronz, piesă de cataramă din fier şi prezenţa, în anumite situaţii a amnarului şi a cremenului„, spune Ioan Alexandru, cercetător ştiinţific, citat de Observator.

Conform sursei citate, în același loc, arheologii scot zilele acestea la suprafaţă şi alte urme de civilizaţie ale celor care au trăit în secolul III. Locuinţele lor erau construite preponderent din lut, în zone cu apă sărată, roci de sare şi pământ negru. „În acest sector al sitului avem o locuinţă adâncită. Mai exact un bordei, pe care îl datăm pe baza materialului ceramic în a doua epocă a fierului”, arată Ioan Alexandru, cercetător ştiinţific.

Arheologii de la Institutul de Arheologie Sistemică din Alba Iulia au delimitat un perimetru de cercetare de un hectar și jumătate. Aceștia vor putea determina cu precizie anul în care datează osemintele și obiectele descoperite, grație unor analize riguroase. După o examinare atentă, toate elementele găsite vor fi expuse publicului în spații special amenajate.

Ultima oră