Cel mai vechi ierbar din Europa de Sud-Est, adus din Sibiu și expus în premieră la Iași
Comoara Muzeului Brukenthal. Cel mai vechi ierbar din sud-estul Europei

Pe 13 august, la Galeriile „Dumitru I. Grumăzescu” din cadrul Muzeului Municipal „Regina Maria” din Iași, va fi expus în premieră cel mai vechi ierbar din Europa de sud-est. Cu o vechime de 290 de ani, acest ierbar, cunoscut drept „ierbar viu”, este o raritate nu doar prin vârsta sa, ci și prin unicitatea modului de realizare.

Autorul acestui tezaur botanic a fost un tânăr de 15 ani din Germania, cu origini transilvănene. Ierbarul conține plante cultivate în grădini și parcuri, fiind întocmit în 1734 de Georg Friedrich Baussner, student la Koniglichen Padagogium din Halle. În anii 1700, existau doar cărți cu plante desenate, nu cu plante presate, ceea ce face ca acest ierbar să fie un document istoric și cultural de o valoare inestimabilă, transmite OficiuldeȘtiri.

Acest exponat valoros, care face parte din colecția Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu, va fi prezentat publicului ieșean alături de alte piese din expoziția „Spectacolul Naturii”. Ierbarul a fost adus în Sibiu de un prieten al autorului după moartea acestuia și a fost conservat cu grijă de-a lungul secolelor.

Specialiștii subliniază importanța acestui ierbar nu doar pentru știință, ci și pentru cultura grădinilor, ilustrând diversitatea plantelor cultivate și interesul pentru cunoașterea detaliată a naturii în secolul XVIII. Expoziția oferă astfel o ocazie unică de a explora un capitol fascinant din istoria botanicii.

Ultima oră