dsp investighează cauza intoxicației copiilor cazați la hotelul cindrel din păltiniș
Sursă foto - Facebook

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a început ancheta epidemiologică la hotelul din Păltiniş de unde 15 copii au fost transportaţi cu simptome de enterocolită, sâmbătă seara, fiind vorba despre o suspiciune de toxinfecţie alimentară, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, directorul instituţiei, Horaţiu Cojocaru.

Potrivit directorului DSP Sibiu, Horaţiu Cojocaru, s-au recoltat probe din mâncarea preparată copiilor, dar şi din dozatoarele de apă şi din piscina hotelului, plus probe biologice de la cei 15 copii internaţi în spital.

Cincisprezece copii preluați vineri seara de la hotelul din Păltiniș și duși la spital

„În data de 09.08 in jurul orei 22,00 am fost anuntaţi prin serviciu de permanenţă despre o posibilă situaţie de toxinfecţie alimentară la o locaţie din staţiunea Păltiniş. DSP a mobilizat două echipe formate din medici epidemiologi şi asistenţi medicali. Una s-a deplasat la CPU al Spitalului de Pediatrie şi a demarat ancheta epidemiologică şi împreună cu personalul CPU recoltează probe biologice de la cei 15 copii (lichid de vărsătură, coprocultură şi sânge). A doua echipă de inspectori sanitari s-a deplasat în Staţiunea Păltiniş, la locaţia unde se aflau copiii, pentru evaluarea la faţa locului şi recoltare de probe din toate alimentele consumate, de pe suprafeţele unde acestea au fost preparate şi servite, de la personalul care a participat la pregătirea şi servirea alimentelor şi probe de apă (de la reţeaua de alimentare, de la dozatoarele din incita locaţiei şi de la piscina hotelului)”, a precizat directorul DSP Sibiu, Horaţiu Cojocaru.

Plan roșu activat la un hotel din Păltiniș. Mai mulți copii se simt rău și au nevoie de îngrijiri medicale (Update)

Potrivit acestuia, în cursul nopţii au fost deja duse probele recoltate la laboratorul DSP pentru a începe analizele şi a stabili cauza îmbolnăvirii copiilor.

„Ancheta epidemiologică şi prelevare de probe a continuat pe tot parcursul nopţii de vineri spre sâmbătă şi vom reveni cu date suplimemtare pe măsură ce ele vor fi disponibile”, a mai spus directorul DSP Sibiu, Horaţiu Cojocaru.

Cei 15 copii internaţi în Spitalul Clinic de Pediatrie din Sibiu sunt din Bucureşti şi judeţul Mehedinţi şi erau în tabără începând de miercuri, la un hotel din staţiunea Păltiniş. În total, în tabăra de la Păltiniş sunt 128 de copii, potrivit DSP. Primele simptome de enterocolită au apărut la o parte dintre copii după masa de dimineaţă, iar la restul după mâncarea de la prânz. Copiii au servit printre altele lactate, produse de patiserie, brânzeturi, mezeluri, legume, paste, dar şi preparate din carne de porc şi pasăre.

Ultima oră