șoferii din două județe din românia plătesc cu 40 la sută mai mult pentru polița rca

Șoferii din București și Ilfov plătesc cu 40% mai mult pentru RCA comparativ cu restul țării.

Conform datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), tarifele de referință pentru RCA în București și Ilfov sunt cu aproximativ 40% mai mari decât cele din alte regiuni ale țării. Această diferență se reflectă și în tarifele pentru șoferii din categoriile cu risc ridicat, unde referința poate ajunge aproape de 1000 de euro, scrie portalul de știri Economica.net

Tarifele de referință sunt stabilite pe baza frecvenței și severității daunelor din zona de înmatriculare a vehiculului. Astfel, în București, unde frecvența accidentelor este extrem de ridicată, tarifele sunt semnificativ mai mari. De exemplu, pentru șoferii tineri sub 30 de ani, care conduc automobile cu puterea între 201 și 300 kw, referința a ajuns la 4.529 de lei (aproape 1000 de euro), în timp ce pentru aceia cu mașini de peste 408 cai putere, referința este de 4.355 de lei.

În contrast, pentru aceiași șoferi din alte regiuni ale țării, tarifele de referință sunt mai mici, ajungând la 3.682 de lei și respectiv 3.664 de lei. Noua metodologie de calcul a tarifelor ia în considerare puterea motorului și frecvența daunelor, ceea ce contribuie la majorarea costurilor în zonele cu risc mare.

Pe lângă majorarea tarifelor de referință, noul sistem aduce și o reducere de 3,3% pentru persoanele fizice și între 7,5% și 11% pentru TIR-uri. Modificările reflectă adaptarea tarifului RCA la specificul fiecărei zone și la profilul de risc al șoferilor.

Ultima oră