sibiul printre județele cu cele mai mici pensii din românia
În România, diferențele între pensiile medii sunt considerabile, cu cele mai mari pensii fiind în sectorul 1 al Capitalei, care depășește 3.400 de lei, urmat de județele Gorj și Hunedoara. În contrast, în județe precum Botoșani și Giurgiu, pensia medie abia atinge 1.800 de lei.

Datele publicate de Casa Națională de Pensii arată că, în luna iulie, pensia medie depășește 2.500 de lei doar în sectorul 1 și în alte trei județe. În zonele Moldovei, Maramureș și sudul țării, pensiile medii sunt de puțin peste 1.000 de lei, scrie EuropaLiberă.

Economiștii subliniază că media pensiilor este influențată de pensiile mari, de 8-10.000 de lei, care ridică media generală.

Peste 70% dintre pensionari vor beneficia de măriri începând cu luna septembrie, cu sume variind între 100 și 600 de lei. Documentele de recalculare vor fi distribuite prin Poșta Română între 15 și 31 august, iar primele plăți vor începe în septembrie.

Deși mulți pensionari așteaptă cu nerăbdare aceste măriri, există și scepticism. „Nu avem nici măcar o speranță,” spune o pensionară cu 40 de ani de muncă. „Formula de calcul se schimbă constant.”

Următoarea ajustare a pensiilor va avea loc în ianuarie, conform legii în vigoare, când pensiile vor fi indexate cu rata inflației.

sibiul printre județele cu cele mai mici pensii din românia

Ultima oră