Parcarea subterană din Piața Gării nu se face nici anul acesta. Nu sunt bani pentru ea

Parcarea subterană de la Gară nu va fi gata nici anul acesta. Municipalitatea nu are bani pentru ea deocamdată, proiectul fiind blocat la stadiul de documentație. 

Despre parcarea subterană din zona centrală a Sibiului se vorbește de vreo șase ani. În primăvara anului 2019, primăria lansa licitația pentru proiectarea ei, având speranța că lucrările vor fi gata în 2020. Anii au trecut, s-au realizat studiul de fezabilitate și proiectul tehnic, dar lucrările nu au fost demarate încă. Și nici în 2024 nu este prevăzut să înceapă lucrările, iar asta fiindcă municipalitatea nu are bani pentru acest proiect. 

Parcarea subterană din Piața Gării nu se face nici anul acesta. Nu sunt bani pentru ea

Nu încep lucrările la parcarea de la Gară 

Proiectul de construcție a parcării subterane din Piața Gării și cel de amenajare a unui coridor pietonal între Gară și Piața Mare, deși separate ca documentații, au fost gândite ca un proiect integrat și vor fi realizate împreună. Însă nu anul acesta. 

Municipalitatea anunță că proiectul va fi realizat cu banii sibienilor atunci când vor exista suficiente fonduri. 

„În ceea ce privește parcarea subterană din Piața Gării, atât studiul de fezabilitate, cât și proiectul tehnic pentru această investiție au fost finalizate. Proiectul tehnic a și primit aviz favorabil din partea Ministerul Culturii, acesta fiind necesar a fi obținut în contextul în care locația parcării și a coridorului pietonal se află într-o zonă istorică. De asemenea, în 2023 s-a realizat un studiu istoric de fundamentare pentru Piața Gării. Pentru realizarea coridorului pietonal Gară – Piața Mare s-a contractat elaborarea DALI. 

Dat fiind faptul că acest tip de proiecte nu este finanțabil din fonduri europene nerambursabile, în actualul cadru financiar, aceste investiții vor fi realizate cu finanțare din bugetul local. Resursele se vor aloca în funcție de prioritizarea investițiilor și ținând cont de disponibilitățile financiare și de numărul mare de proiecte aflate în curs sau inițiate de Primăria Sibiu pentru dezvoltarea orașului”, a explicat pentru Ora de Sibiu Mirela Gligore, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu. 

Primăria amintește însă de alte parcări pe care urmează să le realizeze. „Reamintim că în domeniul construcției de parcări zonale, Primăria Sibiu a inițiat și derulează, în diverse faze, proiectele pentru piața Cibin, piața Vasile Aaron și str. Siretului”, spune Mirela Gligore, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu.

Parcarea de la Piața Cibin se va construi deasupra pieței agroalimentare. Întreagă zonă se va transforma complet, fiind create noi legături cu centrul orașului. (VEZI CUM VA ARĂTA) 

Parcarea din piața Vasile Aaron va fi, de asemenea, supraetajata și va avea peste 200 de locuri. Pe acoperișul ei este prevăzut și un teren de sport. (DETALII, AICI)

Parcarea de pe strada Siretului va fi subterană și va avea peste 250 de locuri. La sol va fi creată o zonă verde și de relaxare. (DETALII, AICI)

Parcare subterană cu peste 200 de locuri 

Parcarea de la Gară a fost gândită pe două nivele subterane, fiind propuse 240 de locuri de parcare pentru autovehicule, inclusiv cu locuri rezervate persoanelor cu dizabilități, precum și 12 locuri pentru motociclete. În interiorul parcării ar urma să fie amenajate și patru stații de încărcare pentru mașinile electrice. 

Suprafața de la sol va fi pietonală și ar urma să aibă spații verzi generoase. În total este vorba despre 5.500 metri pătrați de alei pietonale și peste 2.000 metri pătrați de spații verzi. Tot aici vor fi realizate și circulațiile pentru autovehicule pentru accesul spre parcarea subterană. 

Parcarea subterană din Piața Gării nu se face nici anul acesta. Nu sunt bani pentru ea

VEZI AICI CUM VA ARĂTA PARCAREA DE LA GARĂ

În ceea ce privește coridorul pietonal care va lega zona Gării de Piața Mare, pe strada General Magheru până la strada Filarmonicii și respectiv pe strada Avram Iancu, acesta presupune reconfigurarea spațiului public pentru a-l face mai atractiv și mai sigur pentru deplasarea pietonilor. 

Lucrările vor presupune reamenajarea drumului și a trotuarelor care vor fi pavate cu calupuri de piatră, în ton cu specificul zonei istorice. Un accent deosebit se va pune pe spațiile verzi care vor face acest coridor atractiv și estetic.

Ultima oră