doliu în comunitatea academică teologică din sibiu: a murit părintele profesor dumitru abrudan
Sursa foto: Facebook/Mitropolia Ardealului
Părintele și profesorul Dumitru Abrudan s-a stins din viață vineri, 9 august 2024. Mitropolia Ardealului a scris un mesaj emoționant de adio pentru părintele cunoscut de către comunitatea academică teologică.
Decesul părintelui Dumitru Abrudan a fost anunțat de către Mitropolia Ardealului. Potrivit Mitropoliei, părintele s-a născut în localitate Gepiu din județul Bihor la 29 august 1938. A studiat la Liceul Nr. 1 „Emanuil Gojdu” din Oradea, și a absolvit Institutul Teologic Universitar din Sibiu. Mai apoi, a urmat cursuri de doctorat la Institutul Teologic Universitar din București, cu specializare la Universitatea Ebraică din Ierusalim. A obţinut titlul de doctor în teologie la București în 1978, cu teza: Creș­tinismul și mozaismul în perspectiva dialogului interreligios.
Profesor la Seminarul Teologic din Caransebeș între anii 1963-1971 și director între anii 1968 și 1971, a urmat apoi o carieră universitară prestigioasă la Institutul Teologic Universitar din Sibiu şi apoi la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” a Universităţii Lucian Blaga din oraşul de pe Cibin. Profesor titular la Catedra de studiul Vechiului Testament şi limba ebraică, din 1979, prorector, decan la Sibiu, profesor la Oradea, a participat la mai multe întruniri teologice internaţionale. A publicat studii şi articole, în revistele bisericeşti de specialitate, a scris ca singur autor sau în calitate de coautor mai multe cărţi, între care amintim: Arheologia biblică pentru Facultăţile de Teologie, 1994; Limba ebraică biblică, 1996, Cărţile didactico-poetice ale Vechiului Testament, 2001.
În Cuvântul înainte la volumul omagial Biblie şi misiune creştină. Popas aniversar pr. prof. Dumitru Abrudan, Sibiu, 2010, IPS Părinte Mitropolit Laurenţiu al Ardealului scria: „Talentul său organizatoric, tactul pedagogic, ţinuta discursului teologic, prestanţa şi erudiţia sa, precum şi prelegerile sale, s-au întipărit în memoria generaţiilor de seminarişti şi studenţi teologi pe care i-a călăuzit, vreme de 45 de ani, spre Altar. Părintele a ştiut să evite ariditatea discursului teologic ultraspecializat şi să dea o orientare hristologică şi eclesială teologiei biblice – o trăsătură care marchează ca un fir roşu cariera sa academică”.
Dumnezeu să-l odihnească cu aleșii Săi!

Ultima oră