salarii bani pensii
foto: arhivă

Pensiile vor fi recalculate de la 1 septembrie. Ministerul Muncii a prezentat sistemul prin care acestea se vor actualiza. 

Parlamentul a aprobat actul normativ privind recalcularea pensiilor, iar Ministerul Muncii a prezentat sistemul prin care pensiile vor fi actualizate, notează Digi24. Proiectul de lege privind recalcularea pensiilor a avut în vedere două obiective principale: eliminarea inechităților din sistem și creșterea pensiilor mici, dar și asigurarea unei stabilități pe termen mediu și lung a sistemului de pensii.

Proiectul a fost realizat împreună cu experți ai Comisiei Europene și ai Băncii Europene. 

În anul 2024, valoarea punctului de pensie s-a majorat la 2.032 lei. Raportat la această valoare, valoarea punctului de referință (VPR) va fi de 81 de lei. VPR se calculează împărțind valoarea punctului de pensie de 2.032 lei la 25 (numărul de ani minim pentru pensionare). 

Cum se va recalcula pensia de la 1 septembrie

Formula de calcul a pensiei de la data de 1 septembrie 2024 este: VPR x număr total de puncte. Numărul total de puncte se va calcula adunând punctele de contributivitate cu punctele de stabilitate și cu punctele asimilate/necontributive. 

Punctele de contributivitate se referă la anii în care persoana a contribuit la sistemul de pensii. 

Punctele de stabilitate se referă la anii contributivi (peste 25 de ani). Pentru anii din intervalul 26-30 se acordă 0,50 puncte/an, pentru intervalul 31-35 se acordă 0,75 puncte/an, iar pentru intervalul 36-40 se acordă 1 punct/an. 

Punctele asimilate/necontributive se acordă astfel: 

  • pentru perioada în care persoana a beneficiat sau beneficiază de drepturi de asigurări sociale, cu excepția pensiei de limită de vârstă, anticipată, anticipată parțial sau pensie de urmaș;
  • dacă persoana a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar, cu condiția absolvirii acestora; 
  • dacă persoana a realizat stadiul militar, ca militar în termen ori ca militar cu termen redus, concentrat, mobilizat sau în prizonierat; 
  • pentru perioada concediului de creștere copil. 

Se vor majora, de la 1 septembrie, punctajele pentru perioadele lucrate în grupe de muncă, condiții deosebite sau condiții speciale. 

Calculul pensiei va avea în vedere venitul pentru care s-a plătit contribuția la sistemul de asigurări sociale, cât și vechimea în muncă. 

Sursa: Digi24

Ultima oră