ministrul educației vine cu precizări importante despre sălile de detenție pentru elevi

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat miercuri că sălile de detenție pentru elevi sunt doar o opțiune și nu o obligație, conform noului Statut al Elevului care va intra în vigoare în anul școlar 2024-2025.

Deca a subliniat că profesorii pot decide să mute elevii în alte spații ale școlii dacă aceștia deranjează ora, dar această măsură nu este obligatorie și va fi implementată conform regulamentelor fiecărei școli, care vor include contribuțiile reprezentanților părinților, elevilor și sindicatelor, scrie Antena3.

Ministrul a anunțat că două documente importante, Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) și Statutul elevului, au fost trimise la Monitorul Oficial și vor intra în vigoare de la începutul anului școlar. Acestea includ măsuri de debirocratizare, cum ar fi stocarea documentelor în format digital și promovarea participării școlilor în proiecte europene prin numirea unor coordonatori pentru proiectele respective.

În plus, școlile vor publica autorizațiile de securitate la incendiu și autorizațiile sanitare de funcționare pentru a asigura transparența privind siguranța copiilor. De asemenea, a fost introdusă o nouă regulă conform căreia nota la purtare va fi acordată la sfârșitul fiecărui interval de învățare, ținând cont de respectarea regulamentului școlii și a normelor de comportament, cu posibile scăderi ale mediei în funcție de numărul de absențe nemotivate.

După publicarea în Monitorul Oficial, documentele vor fi disponibile în formă integrală pe site-ul Ministerului Educației.

Ultima oră