bnr reduce dobânda de politică monetară pe fondul scăderii inflației

Banca Națională a României (BNR) a decis, în cadrul ședinței Consiliului de Administrație din 7 august 2024, reducerea ratei dobânzii de politică monetară de la 6,75% la 6,50%, începând cu data de 8 august 2024. De asemenea, s-au redus ratele dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50% și pentru facilitatea de depozit la 5,50%. Decizia reflectă continuarea trendului de scădere a inflației.

Inflația în scădere

Rata anuală a inflației a coborât la 4,94% în iunie 2024, sub nivelul prognozat de 5,12% în luna mai. Scăderea a fost influențată de dinamica prețurilor la combustibili și de creșterea moderată a prețurilor gazelor naturale. Față de luna martie, inflația anuală a scăzut cu 1,67 puncte procentuale, în principal datorită ieftinirii energiei și a gazelor naturale, ca efect al modificărilor legislative și al reducerii prețurilor alimentelor.

Economia a încetinit

În trimestrul I 2024, activitatea economică a crescut cu 0,7%, mai puțin decât s-a anticipat, ceea ce indică o restrângere a excedentului de cerere. Față de aceeași perioadă a anului trecut, creșterea PIB s-a redus la 0,5%, de la 3,0% în precedentele trei luni, în principal din cauza scăderii formării brute de capital fix.

Deciziile BNR de reducere a dobânzilor reflectă adaptarea la contextul economic actual, cu scopul de a sprijini stabilitatea macroeconomică și de a controla inflația. Aceste măsuri sunt esențiale pentru menținerea echilibrului economic și pentru susținerea unei creșteri economice sustenabile în viitor.

Ultima oră