sibiu găzduiește singura școală de vară de psihopatologie din românia

Spitalul Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu reuşeşte în acest an să aşeze Sibiul pe harta celor mai importante evenimente din domeniul psihiatriei din România şi oferă un model unic la nivel european de organizare a unei şcoli de vară de psihopatologie, cea de la Păltiniş.

După ce a avut loc în premieră,  în luna aprilie, la Sibiu, Conferinţa Naţională de Sănătate Mintală a Copilului şi Adolescentului, Spitalul Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” se remarcă la nivel naţional cu singura şcoală de psihopatologie din România (21-27 iulie), un eveniment important atât pentru medicii experimentaţi, dar şi pentru tinerii rezidenţi din ţară.

„E interesant că este singura şcoală de vară de psihiatrie din România. Vedem că sunt tot mai mulţi tineri interesaţi, că mulţi revin a doua şi a treia oară, lecturile sunt mai bogate, abilitatea de aplicare a instrumentelor internaţionale a crescut mult pentru că aici s-a forjat pentru România, un foarte important instrument de evaluare a patologiei din zona schizofreniei. Toţi aceşti trei ani a fost exersată aceasta împreună cu un invitat din străinătate, care a fost şi anul acesta, profesorul Luis Madeira din Lisabona (Portugalia), astfel încât se formează şi pe nişte competenţe internaţionale importante”, a declarat preşedintele de onoare al Şcolii de Vară de Psihopatologie de la Păltiniş, academicianul profesor universitar doctor Mircea Lăzărescu.

Reputatul specialist Mircea Lăzărescu a evidenţiat faptul că Şcoala de Vară de Psohopatologie de la Păltiniş este „un model unic în Europa”.

„Eu spun că este important şi că merită atenţie şi merită să se continue şi să se cultive acest lucru. Avem excelenta şansă de a avea aici intâlniri de acest tip, poate că ele pot să fie un model care proliferează. Pentru noi, psihiatrii şi psihopatologii este excelent că se ţine, mai ales că acest model care se ţine aici e rar, e chiar unic în Europa. Întâlniri de anvergură de psihopatologie nu se fac. Amintesc că eu vin din Timişoara, acolo am avut două congrese de psihopatologie, dar nu se ţin (şcoli de vară n.r.) în domeniul acesta foarte important, ci întâlniri restrânse cu 10-20 de oameni. Întâlniri mai ample şi şcoli de această anvergură sunt în puţine locuri ale Europei”, a arătat Mircea Lăzărescu.

Medicii rezidenţi au avut ocazia în cadrul Şcolii de Vară de Psihopatologie să participe la cursurile din Păltiniş, să viziteze Spitalul Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu şi au putut discuta atât cu părintele Constantin Necula, preşedintele Asociaţiei Crucea Albastră, dar şi cu pacienţii din Centrul de tratament al acestei asociaţii, de la Şura Mică, specializat în reabilitarea post-cură în managementul adicţiilor.

Sibiul urmează să găzduiască în perioada 20-23 noiembrie, Conferința Psihiatrie și Psihologie Medico-Legală, un eveniment la care iau parte experţi din mai multe domenii. 

“Ne dorim ca Școala de Vară de Psihopatologie să devină o constantă în pregătirea viitorilor specialiști în domeniul psihiatriei și să atragă în fiecare an cât mai mulți specialiști din acest domeniu. Prin organizarea acestui eveniment, Sibiul a devenit un centru important în traiectul educațional al tinerilor medici psihiatri.

Spitalul Clinic de Psihiatrie ”Dr. Gheorghe Preda” Sibiu, în perioada  20-23 noiembrie, organizează alături de Universitatea ”Lucian Blaga” Sibiu și Facultatea de Medicină, încă un eveniment important, Conferința de Psihiatrie și Psihologie Medico-Legală, eveniment la care iau parte specialiști din mai multe domenii: psihiatrie, psihologie, medicină legală, asistență socială și științe juridice.

Prin organizarea Conferinței de Psihiatrie și Psihologie Medico-Legală, ne propunem ca în fiecare an să consolidăm relațiile dintre aceste specializări diferite care, atât printr-o continuă colaborare cât și prin înțelegerea cadrului legislativ au ca rezultat succesul terapeutic, constând în reabilitarea socio-familială a pacientului. Ne bucurăm, că de fiecare dată există un interes foarte ridicat atât din partea lectorilor reputați din aceste domenii, care ne împărtășesc din vasta lor experiență cât și din partea participanților.

 

Ceea ce definește această conferință și o face unică în țară este că pe lângă specialitățile din domeniul medicinei, alături de noi ca sprijin și inclusiv ca lectori, sunt prezente instituțiile de sprijin reprezentate de Poliție, Jandarmerie, Judecătorie, Tribunal și Parchetele de pe lângă cele două instanțe. Considerăm, că în prezent este nevoie de o mai bună și strânsă colaborare între aceste instituții de sprijin și psihiatrie”, a subliniat directorul medical al Spitalului Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu, Conf. univ. dr. Ciprian Băcilă. 

Acţiunile Spitalului Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” sunt posibile cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu.



Ultima oră