românia închide toate rețelele de 3g. frecvențele vor fi relocate

Închiderea treptată a rețelelor 3G și trecerea la tehnologiile mai eficiente 4G și 5G este în plină desfășurare la nivel global. Aceste schimbări sunt menite să optimizeze utilizarea spectrului disponibil și să transforme modul în care consumăm conținut video, fie prin transmisii TV, fie prin streaming.

Frecvențele eliberate prin închiderea rețelelor 2G și 3G pot fi realocate pentru dezvoltarea și implementarea serviciilor 5G Broadcast. Această evoluție promite o utilizare mai eficientă a resurselor de rețea, îmbunătățirea calității serviciilor și creșterea capacității rețelelor de a gestiona un număr mare de utilizatori de video, scrie Economica.

Pe măsură ce utilizarea datelor mobile crește, rețelele pot întâmpina dificultăți în a susține streaming-ul video pentru un număr mare de utilizatori. 5G Broadcast ar putea soluționa problemele de calitate a serviciilor pentru video și alte conținuturi de date livrate simultan către mulți utilizatori. Având la bază standarde mobile și fiind compatibil cu hardware-ul standard al telefoanelor, 5G Broadcast nu necesită un card SIM și poate fi oferit gratuit, un avantaj pentru utilizatori, dar care poate reprezenta o provocare pentru furnizori în recuperarea costurilor de implementare.

Potrivit Global Mobile Suppliers Association (GSA), oprirea serviciilor 2G și 3G a fost finalizată, planificată sau este în curs de desfășurare în 68 de țări. În România, toți operatorii de pe piață au început procesul. Digi și Telekom România au renunțat deja la 3G, în timp ce Orange România și Vodafone au anunțat că vor finaliza trecerea în acest an.

Ultima oră