trecerile de pietoni de pe drumurile naționale din județul sibiu vor fi semnalizate și iluminate
foto: arhivă

Toate trecerile de pietoni aflate în localitățile din județul Sibiu tranzitate de drumuri naționale vor fi semnalizate și iluminate. CNAIR a scos la licitație caietul de sarcini care prevede măsuri asemănătoare în toate localitățile din țară tranzitate de DN-uri. 

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a scos la licitație caietul de sarcini privind „creșterea siguranței rutiere prin iluminarea și semnalizarea trecerilor de pietoni în localitățile tranzitate de DN-uri”. Contractul are o valoare de 234.202.795,2 lei. 

CNAIR administrează aproximativ 17.000 de kilometri de drumuri naționale, iar între 40% și 50% dintre acestea traversează intravilanul localităților. Pentru a crește gradul de siguranță în acele localități, compania de drumuri vrea să semnalizeze și să ilumineze corespunzător trecerile de pietoni, evitând astfel accidentele rutiere. 

Proiectul implementat de CNAIR are ca scop „reducerea cu 50%, până în anul 2030, comparativ cu anul 2019, a numărului persoanelor decedate și cu 50% a numărului persoanelor rănite grav în urma producerii accidentelor rutiere”. 

Astfel, la nivelul fiecărei treceri de pietoni din localitățile din județul Sibiu tranzitate de drumuri naționale (cum ar fi DN14, DN1 și DN7), vor fi amplasați stâlpi de iluminat dotați cu panouri fotovoltaice. De asemenea, trecerile de pietoni vor fi presemnalizate cu indicatoare, iar pe suprafața carosabilă vor fi aplicate marcaje rutieri denumite „marcaj în dinți de dragon”. 

Ultima oră