spitalul județean sibiu primește 3 milioane de lei pentru tratarea avc. cel puțin 100 de vieți vor fi salvate

Recent-înființatului Compartiment de Radiologie și Imagistică Medicală Neurologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu i-a fost alocată suma de 3 milioane lei în scopul finanțării procedurilor medicale de eliminare a cheagurilor de sânge, în cazul atacurilor cerebrale.

Suma este importantă, având în vedere că o astfel de intervenție necesită materiale și dispozitive medicale scumpe, a căror valoare variază de la 6 000, la 10 000 euro. Totuși, aceste sume sunt mici în comparație cu costul generat de îngrijirea unui pacient cu handicap post-AVC.

„De la începutul acestui an, am intervenit în 28 de cazuri, dublu față de aceeași perioadă a anului trecut, iar rata de reușită în privința eliminării cheagurilor de sânge a depășit 90%. Cu banii primiți acum, avem posibilitatea să efectuăm până la 100 de intervenții”, a declarat dr. Monica Mănișor, neuroradiolog intervenționist, și medic coordonator al Compartimentului de Radiologie și Imagistică Medicală Neurologie.

Sumele au fost alocate de la Bugetul de Stat, prin Ministerul Sănătății, prin suplimentarea bugetului alocat Programului „Acțiuni prioritare pentru tratamentul Accidentului Vascular Cerebral”.

spitalul județean sibiu primește 3 milioane de lei pentru tratarea avc. cel puțin 100 de vieți vor fi salvate

„Ca să ajungem în această fericită situație, de a avea un centru de tratare AVC, a trebuit, în primul rând, să reabilităm și să modernizăm spațiile medicale, apoi să achiziționăm aparatura necesară. Aici, la Sibiu, prin fonduri europene nerambursabile am adus tehnică medicală de ultimă generație, printre  care și un angiograf performant, utilizat în intervențiile AVC, a cărui valoare a depășit 7 milioane de lei. Am avut și șansa ca doamna dr. Monica Mănișor, sibiancă la origine, să aleagă spitalul nostru, după ce a profesat o lungă perioadă la Spitalul Universitar din Strasbourg”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

Printre pacienții tratați se află numeroși sibieni, dar și bolnavi aduși în regim de urgență de la spitalele din Cluj Napoca, Satu Mare, Baia Mare, Târgu Mureș, Miercurea Ciuc, Zalău, Deva, Alba Iulia și Râmnicu Vâlcea.

„Este foarte important ca pacienții care prezintă simptome de AVC, ca de exemplu paralizie de mână, de picior, „strâmbarea gurii”, incapacitatea de a vorbi, sau aparținătorii lor care observă aceste semne, să sune imediat la 112 pentru a fi aduși de urgență la spital. Înlăturarea paraliziei depinde de rapiditatea cu care se intervine. Șansele de recuperare totală sunt maxime în primele 6 ore”, a mai adăugat dr. Monica Mănișor.

Important de precizat este și  faptul că toate intervențiile se fac gratuit, fiind decontate prin Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate.

Anual, peste 55.000 de români fac un AVC, denumit și „infarct de creier”, 1 din 5 pierzându-și viața, iar 1 din 3 rămânând cu diverse sechele, acest tip de atacuri fiind prima cauză generatoare de diverse forme de handicap.  Toate aceste cifre sunt duble față de media europeană.

Medicii indică patru principale cauze care favorizează apariția AVC: fumatul, sedentarismul , alimentația bazată pe dulciuri, pâine, grăsimi și consumul în exces de alcool.

 

Ultima oră