noile norme de poluare euro 7 nu vor scoate din circulație mașinile pe motorină

Ministrul Transporturilor din Germania, Volker Wissing, a avertizat că noile norme de poluare ale Uniunii Europene, care vor intra în vigoare în 2026, ar putea duce la scoaterea din circulație a vehiculelor diesel cu standarde Euro 5 și Euro 6 în termen de doi ani.

Wissing a solicitat clarificări președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, afirmând că limitele de emisii ar putea fi imposibil de respectat în condiții normale de utilizare. El a subliniat că, în condiții de sarcină maximă sau la urcarea pe pantă, vehiculele ar putea emite mai multe noxe decât limita permisă, scrie Digi24.

Noile norme Euro 7, care vor înlocui reglementările Euro 5 și Euro 6 în iulie 2030, au fost criticate de industria auto germană pentru posibila aplicare retroactivă a standardelor, considerând-o o încălcare a principiului neretroactivității.

Comisia Europeană a răspuns, clarificând că normele Euro 7 nu vor interzice vehiculele diesel existente. Oficialii europeni au subliniat că noile reglementări se aplică doar pentru motoare noi și nu afectează vehiculele deja în circulație. Comisarul european pentru Piața Internă, Thierry Breton, a declarat că noile norme sunt implementabile și că Comisia nu va aplica modificări retroactive care ar dezavantaja cetățenii și producătorii auto.

Ultima oră