aft sibiu primește peste 5 milioane de euro pentru modernizarea poligonului "perii dăii"

Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu continuă procesul de modernizare prin implementarea a două proiecte concretizate în stabilirea direcțiilor prioritare de dezvoltare instituțională a facilităților de instruire din Poligonul de instrucție „Perii Dăii”, care vor beneficia de finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR).

Valoarea totală a acestor proiecte este de peste 5 milioane de euro, din fondurile destinate apelului de proiecte „Construcția infrastructurii universitare pentru campusurile studențești ale viitorului”.

Primul proiect constă în construirea unui spațiu de recreere – „Amfiteatru în aer liber, pentru desfășurarea activităților cultural-educative”, cu o valoare totală de peste 20.985.878,38 lei, din care valoarea eligibilă din PNRR este în cuantum de 17.635.191,92 lei, valoarea TVA aferentă fiind de 3.350.686,46 lei.

Construirea amfiteatrului în aer liber pentru desfășurarea activităților
cultural-educative în Poligonul de instrucție „Perii Dăii” are ca obiect de investiție realizarea unui imobil pentru asigurarea condițiilor optime de recreere și socializare puse la dispoziția studenților.

Amfiteatrul cu o capacitate de 450 de utilizatori va avea la nivelul parterului, ca funcțiune principală, o zonă de teatru de vară, iar ca funcțiune integrată va include o sală multifuncțională pentru activități de relaxare, recreere și socializare dedicate studenților, cu o capacitate de 50 de locuri. La subsol, se dorește realizarea unei săli de fitness pentru cadeți, cu o capacitate de 50 de utilizatori, dotată cu vestiare și grupuri sanitare, precum și o sală de lectură și bibliotecă cu o capacitate de 50 de locuri.

Al doilea proiect care va beneficia de finanţare prin PNRR, „Reabilitarea și modernizarea facilităților de cazare, hrănire și a spațiilor de recreere și lectură”, are o valoare totală acordată prin contractul de finanțare de 9.203.509,29 lei, din care valoarea eligibilă din PNRR este în cuantum de 7.734.041,42 lei, valoarea TVA aferentă fiind de 1.469.467,87 lei.

Proiectul privind reabilitarea și modernizarea facilităților de cazare, hrănire și a spațiilor de recreere și lectură din Poligonul de instrucție „Perii Dăii” constă în asigurarea facilităților de cazare și hrănire la standarde internaționale, alături de o bază didactică și de recreere care să asigure un climat organizațional performant din punct de vedere academic și al instruirii viitorilor lideri militari, în condiții cât mai apropiate de mediul operațional actual, concomitent cu o dezvoltare sustenabilă a infrastructurii existente.

Concret, investiția presupune modernizarea a trei complexe modulare tip cămine studențești, însumând 420 de locuri pentru cazare, și două complexe modulare cu rol de săli de mese, fiecare cu o capacitate de 144 de locuri. Pentru reducerea costurilor privind energia electrică, prin eliminarea dependenței de un distribuitor de curent electric, dar și pentru reducerea semnificativă a impactului nociv pe care arderea combustibililor fosili – convenționali îl are asupra mediului, imobilele vor fi echipate cu panouri fotovoltaice capabile să producă în mod sustenabil energie electrică prin potențarea energiei solare. Totodată, prin proiect vor fi achiziționate un număr de 20 de bănci inteligente. Acestea vor fi dotate cu panouri solare, baterii, încărcare Wireless și cu porturi USB, iluminat LED și boxe cu conectare Bluetooth.

 

Ultima oră