temperaturile ating recorduri neobișnuite în antarctica
Photo credit: Chelsea Claus

Zona de est a Antarcticii se confruntă cu un val de căldură de o intensitate deosebită în plină iarnă, care va mai dura probabil 10-12 zile, informează Washington Post. Acesta este al doilea cel mai intens astfel de eveniment climatic în această regiune extrem de rece.

Cel mai intens val de căldură documentat vreodată în Antarctica a avut loc în martie 2022, când temperaturile au fost cu până la 40 de grade Celsius peste cele normale, provocând un episod semnificativ de topire a ghețurilor. În iulie, temperaturile de „val de căldură” înseamnă zile cu temperaturi de -20 sau -30°C, în loc de -40°C sau -50°C. Acest eveniment climatic subliniază încă o dată importanța luării în serios a încălzirii globale și a extremelor meteo aduse de aceasta chiar și în cele mai reci locuri din lume, scrie Hotnews.ro.

La stația meteo Dome C II, situată la 3.250 m altitudine, temperaturile au fost de -74°C la începutul lunii iulie, iar pe 14 iulie au urcat spre -37°C, arată datele Ogimet. În „noaptea polară”, diferența dintre maximă și minimă este de doar câteva grade.

La stația meteo de la Polul Sud, luna iulie a fost cea mai caldă din ultimii 22 de ani, cu temperaturi aproape cu 7°C peste normal. Au fost înregistrate minime de -70°C, dar în momentul de maxim al valului de căldură, temperatura a fost de -33,5°C, echivalentă cu o temperatură „de vară” la Polul Sud. În ultima decadă din iulie 2024, temperaturile au fost cu 12°C peste normal. În nordul „continentului înghețat” s-au înregistrat -82,1°C pe 17 iulie la stația meteo Dome Fuji, una dintre cele mai mici temperaturi de iulie din regiune.

Stația meteo Vostok deține recordul pentru cea mai scăzută temperatură măsurată vreodată în lume: -89,2°C, în iulie 1983. Luna trecută, Vostok a avut cea mai caldă lună iulie din ultimii 15 ani, cu temperaturi maxime de -45°C, conform datelor Ogimet.

Temperaturile din timpul iernii în Antarctica fluctuează substanțial din cauza lipsei luminii solare, dar acest val de căldură reprezintă o abatere mult mai mare de la normă decât de obicei, spun climatologii. Este prea devreme pentru a determina toate cauzele sale, dar acest eveniment climatic poate fi cel puțin parțial legat de vortexul polar, care este de obicei puternic și stabil în timpul iernii în emisfera sudică. Acesta nu a fost cazul în iulie 2024.

Ultima oră