transapuseana, șoseaua care te poartă prin cele mai pitorești locuri din apuseni
transapuseana, șoseaua care te poartă prin cele mai pitorești locuri din apuseni
Sursa foto: Facebook

La începutul acestei veri a fost inaugurat unul dintre cele mai spectaculoase trasee din țara noastră. Este vorba despre lotul I al șoselei numite Transapusena, care va lega Abrud de Autostrada A10 Sebeș – Turda, peste munte la nodul de la Aiud. Lotul al doilea va fi terminat în această toamnă.

„Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai”

Iubitorii de drumeții din centrul țării, și nu numai ei, au acum ocazia să exploreze o nouă șosea, apropiată de calibrul Transfăgărășanului. Drumul, care străbate Munții Apuseni de la Abrud la Aiud, pare inspirat din jocurile online, cele care se găsesc pe platforme de gambling și care oferă o varietate de sloturi și pariuri așa cum ar fi NetBet pariuri fotbal. Șerpuirea plăcută prin zone pitorești este ceea ce caută bicicliștii, motocicliștii și cei care preferă să observe din mașină frumusețile naturale. Pentru aceștia sunt disponibili mai mult de 50 de kilometri care străbat diferite zone. Drumul străbate una dintre cele mai frumoase regiuni din țară, cu păduri vechi, neumblate și cu puncte de belvedere aflate pe creasta muntelui, dar totodată și una dintre cele mai izolate și depopulate zone. Traseul final va lega o serie de localități din Munții Apuseni: Aiudul de Sus – Râmeț – Brădești – Geogel – Măcărești – Bârlești Cătun – Cojocani – Valea Barnii – Bârlești – Mogoș – Valea Albă – Ciuculești – Bucium – Izbita – Coleșeni – Bucium Sat și ajunge în Bucium Cerbu, aproape de Abrud.

Obiective turistice de pe traseu

Punctul de pornire, orașul Aiud, oferă turiștilor câteva atracții notabile cum sunt: Cetatea Aiudului, o fortăreață medievală impresionantă care datează din secolul al XIII-lea, cu o istorie bogată și o arhitectură remarcabilă. De asemenea, poate fi vizitat și Muzeul Municipal, care găzduiește o colecție variată de artefacte și exponate care ilustrează istoria și cultura locală. Tot la Aiud poate fi admirată și Biserica Reformată, construită în stil gotic, cu o arhitectură impresionantă și decor interior elaborat. Cei care își vor continua drumeția pe Transapusena vor ajunge la Mănăstirea Râmeț, construită în stil gotic și renovată în stil baroc. Situat în apropierea satului Râmeț, poate fi văzut și Castelul Apaffy. Acesta este o reședință nobiliară cu o istorie îndelungată și o arhitectură impunătoare.

Zone naturale deosebite

Cei care doresc să poposească și să încerce o drumeție de câteva ore pot alege oricare dintre zonele pitorești din acest traseu, care străbate și Cheile Râmețului.  Formațiuni stâncoase, cascade și păduri înverzite fac din acest loc un paradis pentru iubitorii de natură. Tot aici este situată și rezervația naturală Pădurea Craiului, o zonă protejată care adăpostește o varietate de specii de plante și animale rare, ideală pentru observarea naturii și drumeții. Pe tot parcursul traseului se găsesc case tradiționale părăsite, din lemn, cu acoperiș țuguiat de paie, răspândite pe dealuri, la distanță mare una de cealaltă. Acestea sunt doar câteva dintre numeroasele atracții turistice, fiecare localitate traversată de acest drum pitoresc ascunde frumuseți naturale și culturale ce așteaptă să fie explorate. Astfel, Transapuseana nu este doar o șosea spectaculoasă, ci și o oportunitate de a descoperi o parte autentică și fermecătoare a României

Cea mai scumpă șosea județeană

Pentru a obține rezultatul dorit contractul pentru realizarea acestei șosele a fost împărțit în două loturi, cifra investiției este de aproximativ 300 de milioane de lei, adică 60 de milioane de euro, inclusiv TVA. Un procent de 85% din această sumă, aproximativ 52 de milioane de euro, reprezintă fonduri europene acordate prin Programul Operațional Regional. Lucrarea care va face accesibilă zona Munților Apuseni pentru toți iubitorii de natură este cel mai mare ca valoare din România, în ceea ce privește modernizarea unui drum județean. 

Ultima oră