guvernul modifică reglementările pentru asistenții maternali. noi cerințe pentru pregătire, evaluare și numărul de copii în îngrijire
foto SIMBOL

Guvernul a modificat în ședința de joi condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care doresc să ajungă asistenți maternali. Ministrul Familiei Natalia Intotero spune că acestea sunt modificate în urma unor controale și sesizări.

„Parctic după 21 de ani venim cu modificări ample în urma controalelor efectuate de Autoritatea Națională pentru protecția Drepturilor Copilului și Adopție, în egală măsură în urma sesizărilor primite la telefonul de urgență 119, dar și a unor controale neanunțate efectuate din partea mea și a echipei de la miniter”, a spus Natalia Intotero, scrie Mediafax.

Conform acesteia, aceste rezultate „au dus la înăsprirea condițiilor pentru toți cei care doresc să devină asistenți maternali, să beneficieze de o pregătire în prealabil, de asemenea partea de testare să fie făcută de această dată de specialiști angajați ai statului, spre deosebire de până acum când această parte în mare parte de evaluare și testate era făcută de firme private”.

Potrivit modificărilor, un asistent maternal va putea primi în grijă cel mult doi copii, cu excepția cazurilor în care este vorba de frați.

„O altă prevedere: pensionarea. Conform Codului muncii până acum cei care munceau în acest sistem puteau să solicite să aibă copiii în grijă chiar și după vârsta de pensionare. Desigur vor fi excepții, situațiile tranzitorii pentru copiii care se află în momentul de față în grija acestor asistenți maternali pentru a nu trece prin alte traume”, a adăugat ministrul Familiei.

Se introduc condiții în ceea ce privește locuința asistentul maternal, care trebuie să fie situată în apropierea unor unități de învățământ, să aibă dotări normale și să fie aproape de un dispensar.

„Vârsta minimă de 18 ani între asistentul maternal și tânărul care îl are în îngrijire și maxim 47 de ani. Adică, la 47 de ani este vârsta maximă la care un asistent maternal poate lua în grijă un copil de câteva zile astfel încât la împlinirea vârstei de pensionare acest copil să aibă vârsta împlinită de 18 ani și să nu fie nevoit să treacă prin alte traume”, a mai spus ministrul.

Conform Nataliei Intotero, asistenții maternali vor beneficia de perfecționare din doi în doi ani și vor fi și reevaluați.

„După obținearea atestatului, asistenul maternal va efectua 32 de ore de cursuri de pregătire în fiecare an, premergător obținerii atestatului are obligația de a desfășura 50 de ore de pregătire, 30 teoretică, 20 practică”, a mai spus Intotero.

Ultima oră