găvozdea, îngrijorat că aur a intrat în consiliul local. „trebuie să fim mai atenți și mai informați” (video)
foto: arhivă

Alexandru Găvozdea, candidatul independent care a reușit să se claseze pe locul al doilea în cursa pentru funcția de primar al Sibiului la alegerile din 9 iunie, se declară îngrijorat de faptul că un partid de extremă dreapta va intra, din toamnă, în Consiliul Local. 

Arhitectul Alexandru Găvozdea a fost invitat la „Ora Locală”, un proiect marca Ora de Sibiu, și a vorbit despre rezultatele alegerilor locale din luna iunie, atunci când a candidat la Primăria Sibiu și s-a clasat pe locul al doilea în preferințele sibienilor. 

Deși a avut succes la alegeri, Găvozdea nu va intra în Consiliul Local, iar asta fiindcă nu și-a dorit să candideze pe această listă. „Eu cred că din zona societății civile, în acești patru ani, pot face mai mult împreună cu Platforma Civică pe care am înființat-o anul trecut”, a spus arhitectul sibian. Din postura de consilier independent i-ar fi fost foarte greu să „miște” lucrurile. „De asta ținta mea a fost să candidez pentru poziția din care pot realmente să inițiez și să demarez cât mai multe demersuri bune pentru Sibiu (…), dar din poziția de consilier local, proactivitatea mea ar fi extrem de redusă”, a adăugat acesta. 

găvozdea, îngrijorat că aur a intrat în consiliul local. „trebuie să fim mai atenți și mai informați” (video)
(c) Daniel Filimon

În urma alegerilor din iunie, cinci partide vor intra în Consiliul Local, respectiv FDGR, PNL, ADU, PSD și AUR. Alexandru Găvozdea nu este surprins că o formațiune de extremă dreapta a intrat în CL, însă este îngrijorat de ce va urma, spunând că, date fiind noile instrumente de comunicare, în era „deepfake-ului”, oamenii trebuie să fie mult mai atenți și să se informeze din surse sigure. 

„Ceea ce cred că m-a bucurat cel mai mult este, de fapt, că extrema dreaptă nu a reușit să intre pe primele 4 locuri în Consiliul Local din Sibiu. A intrat, dar totuși este o veste foarte bună că primele 4 poziții sunt destul de consolidate. Ceea ce însă de fapt cred că a fost și capitalizat de partidul de extremă dreaptă, este faptul că partidele au o problemă mare de credibilitate. Și nu doar în Sibiu, bineînțeles, dar în Sibiu s-a văzut și asta destul de consistent. (…) Ba da (n.r.: dacă este îngrijorat), dar cred că este noua normalitate, adică cu instrumentele de comunicare digitală de acum, cu deepfake-uri, care sunt în avânt, (…) cu aceste instrumente noi, cred că trebuie să fim cu atât mai atenție, cu atât mai informați, cu atât mai apropiați de subiectele care ne interesează, pentru că vor fi folosite fără scrupule. (…) Din păcate, pentru electorat, vin vremuri grele, în sensul că trebuie să depunem efort conștient, să verificăm informațiile pe care le primim și să încercăm să le cântărim, comparându-le, discutând între noi”, a declarat Alexandru Găvozdea la „Ora Locală”. 

Interviul complet îl puteți urmări pe pagina de Facebook Ora de Sibiu, cât și pe site-ul www.oradesibiu.ro. 

Ultima oră