În contextul unei creșteri semnificative a cazurilor de tuse convulsivă, medicii din Sibiu atrag atenția asupra importanței vaccinării, subliniind că părinții copiilor și persoanele adulte care refuză vaccinarea copiilor contribuie la această problemă.
Diagnosticul de tuse convulsivă, cunoscut și ca pertussis, se manifestă printr-o tuse extrem de violentă, numită „tuse măgărească”, cauzată de bacteria Bordetella pertussis. Vaccinul pentru tuse convulsivă, inclus în schema de vaccinare a copiilor, a redus semnificativ morbiditatea și mortalitatea infantilă asociate acestei boli. „Tusea de 100 de zile” a fost descrisă prima dată în Paris, în 1578, iar vaccinul a fost dezvoltat în 1940.
Copiii se pot îmbolnăvi foarte repede
Mihaela Stan, reprezentant al Colegiului Medicilor de Familie, a subliniat pericolul tusei convulsive, în special pentru copiii nevaccinați, care pot răspândi rapid această boală agresivă, ce poate fi fatală în anumite cazuri. Medicul avertizează că în Sibiu există multe persoane care se prezintă în cabinetele medicilor de familie cu aceste simptome.
„Sunt cazuri de tuse convulsivă, în special la copiii care nu sunt vaccinați. Pot să fie și adulți care nu sunt vaccinați sau care au avut anticorpi în cantitate insuficientă și nu mai au un titru suficient care să-i acopere și atunci ei fac boala într-o formă mai gravă sau mai ușoară. Copilul care intră în contact cu boala va face tuse convulsivă și este o boală chinuitoare, foarte gravă, cu pericol chiar de viață și de moarte. La cei care au o imunitate parțială, fac o formă de boală nu foarte gravă, o tuse persistentă și chinuitoare, dar care trece cu tratament antibiotic. Cel mai mare pericol este la copiii mici. Noi recomandăm vaccinarea gravidelor în luna a șaptea pentru ca bebelușul să fie protejat. Unele mame acceptă, altele nu.”
Importanța vaccinării regulate
De la începutul anului, tusea convulsivă este sub observație la nivel național, fiind raportată o creștere a cazurilor în întreaga țară. Dr. Stan a explicat importanța vaccinării regulate, și a menționat că părinții poartă o parte de vină pentru că se opun vaccinării. De asemenea și persoanelor adulte le este recomandat rapelul o dată la 10 ani, pentru a preveni îmbolnăvirea sau formele foarte agresive ale bolii.
„O problemă foarte mare avem cu părinții care refuză vaccinarea de rutină, pentru că discutăm despre boli cu potențial de morbiditate mare și risc de mortalitate sau de sechele. Părinții care refuză vaccinarea lasă copiii descoperiți, iar aceia dezvoltă forme mai grave de boală. Este recomandat să se facă vaccinul DTP (diftero-tetano-pertussis) la fiecare 10 ani. Populația adultă trebuie să fie vaccinată o dată la 10 ani pentru a fi protejată. Având în vedere că se adresează populației generale, acest tip de vaccin se poate face. De el poate să beneficieze orice adult și se poate obține prin rețetă compensată de la medicul de familie sau medicul specialist”, a spus Mihaela Stan.
Pandemia Covid a generat o fobie față de vaccinuri
Dr. Stan a avertizat că scăderea ratei de vaccinare sub nivelul critic duce la epidemii. „Aceste cazuri care acum s-au înmulțit ne frapează, pentru că aceasta este o situație nemaiîntâlnită până acum. Cât timp se păstrează o proporție de vaccinare peste 90%, 90 95% sunt protejate și categoriile vulnerabile prin faptul că ceilalți sunt vaccinați. În momentul în care acest această proporție de oameni vaccinați scade sub un nivel critic, apar aceste epidemii, că de fapt despre asta discutăm. Și cei mai vulnerabili, bineînțeles, sunt sunt vârstele extreme, sunt pacienții cu comorbidități, cu alte afecțiuni care contraindică vaccinarea și atunci ei sunt la risc vital”, a mai spus medicul.
Medicul a explicat că unul dintre motivele pentru reticența oamenilor față de vaccinare este pandemia Covid, care a creat o stare generală de frică. Stan subliniază, totuși, că vaccinurile pentru bolile copilăriei sunt testate și administrate în condiții de siguranță.
„După toate discuțiile, după toată trauma pe care ne-a lăsat-o pandemia Covid, că de fapt despre asta discutăm, suntem cu toții traumatizați, pe bună dreptate. Au fost situații contradictorii, au fost foarte multe informații false care s-au vehiculat. Populația a fost derutată, speriată. Au fost și decese, știți foarte bine în ce context ne-am desfășurat activitatea în 2020, până în 2023, când s-a încheiat pandemia și atunci evident că s-au creat foarte multe mituri populaționale. Oamenii, în general, sunt mai panicați și mai sperioși. Au fost foarte multe controverse legate și de vaccinare și multe frici și atunci bineînțeles că acest lucru a alimentat o fobie generalizată legată de vaccinuri, doar că este o fobie nejustificată. Aceste vaccinuri pentru bolile acestea, bolile așa-numite boli ale copilăriei, boli care pun în pericol viața copilului și chiar a adultului, noi le-am făcut dintotdeauna. Ele sunt testate, sunt sigure, sunt făcute de milioane de oameni fără să fie probleme sau reacții adverse deosebite. Dacă un copil face febră sau o reacție locală după vaccin, acestea sunt cumva reacții obișnuite, uzuale, care nu pun în pericol viața unui om. Când pui în balanță protecția pe care o aduce un vaccin vizavi de reacțiile adverse care pot să apară, situația nu suportă comparație.”, a mai spus Miahela Stan.
Situația virozelor în Sibiu e normală dar au crescut cazurile de Covid
Odeta Vestemean, purtător de cuvânt al Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu, a declarat că nu sunt persoane cu tuse convulsivă internate în prezent. Ea a oferit detalii despre situația virozelor, menționând că nu este motiv de îngrijorare în Sibiu, deoarece numărul de cazuri este specific pentru această perioadă. Totodată, a atras atenția asupra creșterii numărului de cazuri de Covid la nivel național. La Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu sunt internați doar patru pacienți cu Covid.
„De obicei, în sezonul cald avem un număr mult mai redus de internări și consulturi față de sezonul rece. Nu putem să declarăm că ar fi ceva îngrijorător în momentul de față referitor la virozele aflate în observare. Ceea ce este distinct față de perioada anterioară este faptul că la nivel național s-a înregistrat, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, o creștere cu 71% față de săptămâna anterioară a cazurilor de Covid. Dar referitor la spitalul nostru, la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, în momentul de față avem patru pacienți internați cu Covid. Simptomele nu sunt îngrijorătoare, sunt precum un nas înfundat, dureri musculare, articulare, febră, cefalee, o stare alterată în general a sănătății, dar nu să pună probleme. Sub supraveghere la nivel național este tusea convulsivă. La noi în spitalul nostru nu avem cazuri de tuse convulsivă”, a adăugat Vestemean.