salariu bani
foto: arhivă

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) nu va mai reţine bani din salariile virate în conturile bancare dacă există deja poprire la angajator, conform unui proiect de ordonanţă al Ministerului Finanţelor pentru modificarea Codului de procedură fiscală. Conform Codului de procedură fiscală, veniturile băneşti ale debitorului persoană fizică, realizate ca angajat, pensiile de orice fel, precum şi ajutoarele sau indemnizaţiile cu destinaţie specială sunt supuse urmăririi la plătitorul venitului doar în condiţiile Codului de procedură civilă, republicat, cu modificările ulterioare.

Prin excepţie, debitorii nu pot fi urmăriţi prin poprire pentru sumele menţionate încasate în conturile bancare ulterior înfiinţării popririi, prevede proiectul Ministerului Finanţelor. Aceasta va evita situaţiile în care angajatorul reţine o treime din salariul angajatului pentru o datorie la Fisc, conform popririi, apoi virează restul de două treimi în contul bancar al angajatului, de unde Fiscul mai reţine o treime din suma virată în cont. Această dublă reţinere încalcă limitele popririlor prevăzute în Codul de procedură civilă, iar angajaţii adesea dau în judecată Fiscul şi obţin anularea executării silite, scrie ziarul Puterea.

Potrivit notei de fundamentare, ANAF va indisponibiliza doar o treime din salariu la angajator, iar diferenţa de venit virată în contul bancar va rămâne la dispoziţia salariatului. „Astfel, în prezent, instituţia de credit virează sumele încasate în conturile deschise de debitori, chiar dacă acestea reprezintă de fapt 2/3 din veniturile prevăzute la art. 236 alin. (4). Au existat soluţii pronunţate de către instanţele de judecată, în sensul anulării popririi înfiinţate asupra a 2/3 din sumele ce au fost virate de către plătitorii de venit în conturile bancare, ţinând cont de faptul că i s-au reţinut deja debitorului 1/3 din venituri conform art. 729 din Codul de procedură civilă”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de modificare a Codului de procedură fiscală.

Ultima oră