sibienii invitați vineri la expoziția „sieglinde bottesch. ursprung/origine” la muzeul național brukenthal

Vineri, 2 august 2024, ora 17:00, la Muzeul Naţional Brukenthal, Palatul Brukenthal, Piaţa Mare, Sibiu va avea loc vernisajul expoziţiei „Sieglinde Bottesch. Ursprung/Origine”, curator Alexandru Constantin Chituţă. Evenimentul cuprins în cadrul Întâlnirii Internaţionale a Saşilor Sibiu 2024 este realizat cu sprijinul Forumului Democrat al Germanilor din Transilvania, Asociaţia Saşilor din Germania. În cadrul vernisajului va fi lansat şi catalogul expoziţiei tipărit sub egida Editurii Muzeului Naţional Brukenthal şi Editurii Honterus.

Născută la Sibiu în 1938, artista Sieglinde Bottesch a absolvit Facultatea de Arte Plastice din Bucureşti, stabilindu-se ulterior în Germania, la Ingolstadt. Cu o carieră fructuoasă, cu expoziţii personale şi de grup în întreaga lume, astăzi mai multe instituţii culturale se pot lăuda că au în colecţie o seamă de lucrări semnate de Sieglinde Bottesch: Muzeul Albertina din Viena, Biblioteca de Stat a Bavariei din Munchen, Muzeul Naţional Brukenthal, Muzeul Transilvănean din Gundelsheim, Colecţia muzeelor oraşului din Heilbron, ş.a.

„Sieglinde Bottesch deschide la Muzeul Naţional Brukenthal o expoziţie de excepţie. Strâns legată de vechiul burg şi de Transilvania, atât prin viaţa personală cât şi prin munca şi viziunea sa, artista revine la Sibiu. Este cunoscută în mediul de specialitate ca o artistă care s-a impus prin lucrările sale în care tradiţia intră într-un dialog firesc cu formele contemporane. Multitudinea de tehnici adoptate reliefează o artistă complexă care caută surse şi materiale prin care să comunice cu privitorul. Doamna Bottesch investighează formele arhetipale şi tradiţiile culturale transilvănene realizând prin caracteristica timpurilor noastre un proces de noutate şi de regenerare a propriei libertăţi. În lucrările sale sunt materializate amintiri, concepţii, intenţii şi sentimente care se şterg înainte de a începe sau se continuă cu noi realizări ca într-un ghem al vieţii. Artista cultivă armonia dintre vechi şi nou, dintre moştenirea formală şi creaţia modernă, cu scopul obţinerii unei expresii a culturii şi civilizaţiei contemporane în care dinamica prezentului îşi păstrează nucleul din care s-au născut”, a menţionat Alexandru Constantin Chituţă, Managerul Muzeului Naţional Brukenthal şi curatorul expoziţiei.

sibienii invitați vineri la expoziția „sieglinde bottesch. ursprung/origine” la muzeul național brukenthal

Ultima oră