primele 3 lucruri pe care viitorul primar al cisnădiei le va face în arhitecților: traseul tursib prelungit, grădiniță și creșă modulară și problema străzilor (video)

Noul primar al orașului Cisnădie, Mircea Orlățan, are planuri de a aborda problemele din cartierul Arhitecților. El intenționează să îmbunătățească infrastructura stradală, să extindă traseul Turssib și să construiască o grădiniță și o creșă modulară.

Invitat în emisiunea Ora Locală, Mircea Orlățan a detaliat planul pe care îl va pune în aplicare în Cartierul Arhitecților cu privire la problemele cu care se confruntă locuitorii. Un prim pas ar fi soluționarea problemei străzilor care nu sunt amenjate corespunzător. Acesta menționează că aproximativ 30 de străzi nu sunt preluate de primărie iar acest lucru se va schimba în scurt timp.

primele 3 lucruri pe care viitorul primar al cisnădiei le va face în arhitecților: traseul tursib prelungit, grădiniță și creșă modulară și problema străzilor (video)
(c) Daniel Filimon

„Eu locuiesc în Cartierul Arhitecților. Acolo, o treime din străzi sunt preluate de primărie și sunt pavate într-un anumit fel, unele rezonabile, dar la unele mai trebuie lucrat. Două treimi din străzi nu sunt preluate de primărie, sunt codițe ale dezvoltărilor urbani. Ultimul lucru pe care îl face un dezvoltator și este firesc, așa, este amenajarea străzii cu tot ce înseamnă și predarea către primărie. Primăria preia strada. Când ne gândim la strada, ne gândim și la utilitățile din corpul drumului. Primăria preia totul, utilitățile le predă unui operator și strada o gestionează primăria. Din 50 de străzi, este vorba de 30 și ceva, care nu sunt preluate. Vă dați seama, sunt deja probleme mari, sunt pulberi, e praf, este disconfort și așa mai departe. Deci noi aici va trebui să venim și să avem un plan pentru asta, să facem un audit la tot ce înseamnă aceste străzi, pentru că sunt două categorii. Sunt străzi care sunt ale dezvoltatorilor și cu ei vom negocia în prima fază termene clare de realizare. Dacă nu se poate, vom merge în justiție, asta este, trebuie rezolvate problemele. Și mai este problema în care cetățenii au cote părți din stradă și va trebui să le acordăm asistență, să le strângă într-un CF unitar și să le le modernizeze, să le aducă la standard”, spune Orlățan.

primele 3 lucruri pe care viitorul primar al cisnădiei le va face în arhitecților: traseul tursib prelungit, grădiniță și creșă modulară și problema străzilor (video)

Tursib va merge până la ultimul sens giratoriu din Cisnădie

Un al doilea pas în planul primarului este prelungirea traseului Tursib până la ultimul sens giratoriu, precum și implementarea unui sistem de transport public intern care va complementa transportul metropolitan.

„Am vorbit după alegeri și cu primarul Gheorghe Huja și cu acest lucru a fost de acord, să continuăm aceste demersuri. Obiectivul este ca la începutul anului școlar Tursib, să vină până la capăt Cartierul Arhitecților, la ultimul giratoriu. Deja am avut și eu discuții cu primarul Sibiului și lucrurile se întâmplă în felul acesta(…)Va trebui să înființăm un serviciu de transport public local. De ce? Lumea o să spună că omul ăsta nu știe că se va înființa transportul metropolitan. Se va înființa transportul metropolitan. Cel mai repede ar putea să se înființeze undeva la sfârșitul anului viitor și ca orice sistem, va începe să funcționeze tot mai bine. Dar în timpul acesta lucrurile nu pot să stea pe loc. Și atunci probabil că va trebui să înființăm un serviciu de transport public local cu mijloace de transport astfel dimensionate încât să fie compatibile cu ceea ce se va întâmpla în transportul metropolitan. Transportul metropolitan, desigur, va veni pe rutele Sibiu-Cisnădie-Cisnădioara și retur. Poate că o să facă legătura cu Șelimbăr, ar fi minunat. Noi vom veni în complementaritate cu asta. Sunt distanțe mari, deci trebuie neapărat să facem și acest serviciu”, mai spune Orlățan.

primele 3 lucruri pe care viitorul primar al cisnădiei le va face în arhitecților: traseul tursib prelungit, grădiniță și creșă modulară și problema străzilor (video)

Sistemul va opera pe teritoriul Cisnădiei. Vor fi introduse microbuze de capacitate mai mare, care vor asigura transportul populației între cartiere și în interiorul orașului, până în Cartierul Arhitecților, la limita cu Sibiu și până în Cisnădioara.

„Asta este ideea noastră aprofundată la momentul când ne-am creat planul cu care am venit în fața alegătorilor. Acum urmează să venim cu specialiștii și să socotim toate lucrurile astea, să le punem pe note și să demarăm. Nu sunt investiții uriașe, sunt investiții pe care și le permite Cisnădia”, a mai spus noul primar.

Cartierul Arhitecților va avea creșă și grădiniță din conctrucții modulare

De asemenea, noul primar vine cu o soluție pentru familiile cu copii care lucrează în Sibiu și anume construirea unei creșe și a unei grădinițe din construcții modulare, situate în apropierea Cartierului Arhitecților.

„Oamenii lucrează și activează, sunt angajați în Sibiu și atunci este complet ilogic să-și ducă copiii 6 km, să se întoarcă, pe timp de iarnă și așa mai departe. Ar fi un calvar și pentru trafic. O soluție va fi o creșă și o grădiniță anul viitor, lângă cartierul în Cartierul Arhitecților, la limita de sud a Cartierului Arhitecților. Din construcții modulare vom face o creșă grădiniță din containere. Nu este cel mai elegant lucru, dar este o necesitate stringentă și se face în localități”, a mai spus primarul.

Ultima oră