percheziții la un bărbat din sibiu care s-a dat drept polițist și a jecmănit cu 1.500 euro un șofer prins beat la volan

Un șofer prins băut la volan și un bărbat care s-a dat drept polițist au fost reținuți în urma unor percheziții efectuate miercuri la Sibiu. 

La data de 17.04.2024, ca urmare a formulării unui denunț, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu s-a înregistrat dosar penal cu privire la săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și cumpărare de influență.

Șofer prins beat în trafic, păcălit de un fals polițist

Prin ordonanța din data de 08.05.2024 a prim procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, județul Sibiu, s-a dispus începerea urmăririi penale „in rem” cu privire la săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și cumpărare de influență.

În fapt, în noaptea de 16 spre 17.08.2023, un bărbat în vârstă de 30 de ani la acel moment, a condus autovehiculul său pe străzile din municipiul Sibiu și a fost depistat de lucrătorii Secției 1 – Poliție Urbană Sibiu prezentând o îmbibație alcoolică peste limita legală.

În urma celor întâmplate, ca să scape basma curată, șoferul prins băut la volan a luat legătura cu un bărbat care i-a promis că îl va ajuta. Respectivul s-a dat drept polițist și l-a dus de nas pe șofer, mințindu-l că îi cunoaște pe agenții care l-au oprit în trafic.

„În jurul amiezii zilei de 17.08.2023, acel conducător auto a intrat în contact cu un bărbat în vârstă de 25 de ani la acea dată, care s-a prezentat necorespunzător realității ca fiind polițist în cadrul structurilor de combatere a crimei organizate, prezentând în acest scop o legitimație emisă de o asociație de luptă împotriva consumului de droguri ce se aseamănă celor emise cadrelor M.A.I., condiții în care i-ar fi cunoscuți agenții rutieri care în noaptea anterioară i-au întocmit dosarul penal acestui șofer”, a transmis procurorul șef de secție judiciară Simion Dan Octavian, în calitate de înlocuitor al purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.

Sub acest pretext, tânărul de 25 de ani, pretins a fi polițist la „antidrog”, a solicitat și a primit suma de 1500 de Euro, asigurându-l astfel pe șoferul de 30 de ani că, în schimbul acestor bani, va interveni și îi va determina pe polițiștii care l-au oprit în trafic să nu procedeze la reținerea permisului de conducere și la suspendarea exercitării dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice al cumpărătorului de influență până la soluționarea definitivă a cauzei penale respective.

În data de 31.07.2024 au fost efectuate 2 percheziții domiciliare în locuințele cumpărătorului de influență și a traficantului de influență, dispunându-se apoi aducerea acestora la sediul parchetului în vederea audierii în calitate de suspecți.

Două rețineri

În urma perchezițiilor, atât bărbatul care s-a dat drept polițist, cât și șoferul prins beat la volan, au fost reținuți. „În aceeași dată, prin ordonanța prim procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu a fost dispusă reținerea celor doi suspecți, pentru o perioadă de 24 de ore”, transmit reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.

Pe parcursul cercetărilor, prim procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliție judiciară din cadrul Serviciului Județean Anticorupție Sibiu și a lucrătorilor de poliție din cadrul IGPR – Direcția Operațiuni Speciale, Inspectoratul de Poliție al Județului Sibiu – Serviciul Acțiuni Speciale.

Precizăm că efectuarea în continuare a urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.        

Ultima oră