ANRE introduce reguli noi pentru racordarea locurilor de producere a curentului electric
Foto: Getty Images

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunțat aprobarea unor noi reguli privind racordarea pe bază de licitație a locurilor de producere a energiei electrice la rețelele de interes public. Noua metodologie, aplicabilă începând cu 1 ianuarie 2026, stabilește regulile pentru alocarea prin licitație a capacităților disponibile pentru racordarea locurilor de producere și/sau consum de energie electrică cu instalații de producere a energiei electrice cu puteri instalate de minimum 5 MW.

„Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat în unanimitate Ordinul pentru aprobarea Metodologiei privind alocarea capacității rețelei electrice pentru racordarea locurilor de producere a energiei electrice, conform dispozițiilor art. 25 alin. (2^2) din Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare”, a anunțat ANRE.

Noua metodologie are ca scop:

  • Alocarea prin licitație a capacităților disponibile pentru racordarea locurilor de producere și/sau consum cu instalații de producere a energiei electrice de minimum 5 MW.
  • Înlocuirea obligației actuale a solicitanților de racordare de a participa la lucrări de întărire generale în rețelele electrice amonte de punctul de racordare cu un mecanism de alocare bazat pe licitație.

Metodologia se aplică din 1 ianuarie 2026 pentru:

  • Racordarea locurilor de producere și/sau consum noi, cu sau fără instalații de stocare, având puterea instalată mai mare sau egală cu 5 MW.
  • Acordarea unui spor de putere pentru evacuare în cazul amplasării de noi instalații de producere a energiei electrice și/sau stocare la locuri existente.
  • Racordarea la un loc de consum existent a unor noi instalații de producere a energiei electrice și/sau stocare cu puterea instalată mai mare sau egală cu 5 MW.

Beneficiile Metodologiei

  • Colectarea fondurilor prin licitație: Sumele obținute vor fi utilizate de operatorii de rețea pentru dezvoltarea rețelelor electrice necesare acoperirii cererilor de alocare de capacitate.
  • Revizuirea regulamentelor: Ordinul revizuiește prevederile Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la rețelele electrice de interes public, introducând măsuri pentru constituirea unei garanții financiare de 5% pentru locurile de producere/consum noi cu puteri instalate mai mari de 1 MW.

„Noua Metodologie are în vedere alocarea capacității disponibile a rețelei electrice prin metode de piață și promovează un mecanism concurențial, oferind o predictibilitate mai bună în sistemul energetic. Observăm că uneori, participanții care solicită aviz tehnic de racordare nu finalizează investiția pentru care au solicitat avizul. Vrem să vedem mai mulți megawați instalați în rețele, generând energie ieftină. Prin noile reglementări, ne propunem să asigurăm un cadru concurențial pentru investitorii serioși și să eliminăm specula privind securizarea racordării unor capacități”, a declarat George Niculescu, președintele ANRE, citează News.ro

Noua metodologie este un pas important pentru crearea unui mediu concurențial sănătos și eficient în sectorul energetic din România, stimulând investițiile și dezvoltarea rețelelor electrice pentru a răspunde cererii de capacitate.

Ultima oră