șapte proiecte finanțate și implementate în cadrul fondului științescu sibiu

Cele șapte proiecte finanțate prin Fondul Științescu Sibiu 6.0 și-au desfășurat activitatea în perioada decembrie 2023 – iunie 2024. În urma evaluării aplicațiilor, aceste proiecte au primit o finanțare totală de 98.668 de lei pentru deschiderea cluburilor de programare și robotică în școlile din județul Sibiu.

Științescu este un program de finanțare pentru proiecte educaționale non-formale, care încurajează pasiunea pentru știință și tehnologie a copiilor și tinerilor între 6 și 19 ani. Vinerea trecută a avut loc evenimentul de încheiere a celei de-a 6-a ediții, la care au participat organizatori, mentori, beneficiari și parteneri ai programului. Evaluarea aplicațiilor a fost realizată de un comitet de selecție independent, format din oameni pasionați de știință și tehnologie: Simona Beldiman, Andreea Berea, Daniel Ioan Popa, Georgiana Goția și Daniel Hunyadi.

șapte proiecte finanțate și implementate în cadrul fondului științescu sibiu

Cea de-a 6-a ediție a programului Științescu Sibiu a avut 766 de beneficiari direcți (elevi), 917 beneficiari indirecți, 35 de mentori și 1917 ore de voluntariat. „Suntem încântați să anunțăm finalizarea cu succes a celei de-a 6-a ediții a programului Științescu Sibiu, care a finanțat anul acesta șapte cluburi de robotică în valoare totală de 98.668 de lei. Aceste inițiative au inspirat și pregătit 766 de elevi pentru domeniul STEAM, prin activități practice de programare, robotică și electronică. Datorită dedicării mentorilor și a implicării comunității, am reușit să aducem un impact semnificativ în educația non-formală din Sibiu și județul Sibiu. Mulțumim partenerilor noștri pentru sprijinul continuu și contribuția lor esențială la succesul acestui program. Continuăm să susținem tinerii pasionați de știință și tehnologie, contribuind la dezvoltarea unei societăți bazate pe cunoaștere și inovație”, a declarat Gabriela Cuzepan, grant manager al Fundației Comunitare Sibiu.

șapte proiecte finanțate și implementate în cadrul fondului științescu sibiu

În cadrul evenimentului de încheiere, care a avut loc la Științescu Hub Sibiu, mentorii proiectelor au vorbit despre activitatea desfășurată împreună cu beneficiarii pe parcursul primei ediții a Fondului Științescu, subliniind importanța implementării unui astfel de program pentru dezvoltarea elevilor în domeniile STEAM (știință, tehnologie, inginerie, artă și matematică). De asemenea, la finalul evenimentului, doi dintre beneficiarii Clubului de robotică RobORLAT au făcut o demonstrație live, prezentând un experiment realizat în cadrul atelierelor. La eveniment au participat, alături de echipa de organizare a Fundației Comunitare Sibiu, și reprezentanți ai partenerului local, Continental Sibiu: Daniela Moga și Lucian Rusu.

șapte proiecte finanțate și implementate în cadrul fondului științescu sibiu

Mai jos prezentăm cele 7 proiecte finanțate și implementate în cadrul Fondului Științescu Sibiu 6.0:

  1. Clubul de robotică EduBot – Centrul Școlar Pentru Educație Incluzivă Mediaș
  • Clubul a oferit o experiență unică pentru 30 de elevi, dezvoltându-le competențele digitale și de programare, stimulând creativitatea și gândirea critică prin diverse ateliere, workshopuri și schimburi de experiență.
  1. Clubul de robotică Independența – Liceul Tehnologic „Independența” Sibiu
  • Proiectul a creat un mediu tehnologic atractiv pentru 20 de elevi, implementând un minilaborator de robotică cu platforme experimentale pentru învățarea și construcția miniroboților educaționali și a componentelor mecanice realizate prin tehnologii 3D.
  1. Clubul de robotică Twenty Robotics – Școala Gimnazială „Ioan Slavici” Sibiu
  • Proiectul a deschis noi orizonturi tehnologice pentru 26 de elevi, oferindu-le oportunitatea de a învăța programare în limbajul C++ și alte medii de programare, precum și noțiuni tehnice despre curenți și tensiuni.
  1. Clubul de robotică RobORLAT – Școala Gimnazială „Ion Pop Reteganul” Orlat
  • Elevii au avut parte de câteva luni pline de experimente și descoperiri, creând jocuri video și roboței din kituri lego, dobândind abilități de programare, proiectare și construcție a roboților.
  1. Clubul de robotică RoboSpark Cireșarii – Școala Gimnazială Cireșarii Mediaș
  • Proiectul a adunat 91 de elevi curioși și creativi care au avut ocazia să-și lărgească pasiunea pentru dezvoltarea roboților și inteligenței artificiale, formându-și competențe tehnice într-un mediu dotat special pentru ei.
  1. Clubul de robotică Kastenholtz Kreativ (Cașolț Creativ) – Asociația Hai din pantofi în bocanci și Școala Gimnazială Cașolț
  • Proiectul a oferit o alternativă educațională atractivă pentru 121 de elevi, transformând învățarea într-o experiență captivantă și interactivă prin organizarea de cursuri interactive în educația STEAM.
  1. Asociația Științescu Hub și Liceul de Artă Sibiu – Științescu Club
  • Proiectul a apropiat 403 elevi de științele exacte, arătându-le cât de frumoasă este „joaca” cu roboți programabili și aplicații de AI, culminând cu realizarea unei machete cu roboți capabili să cânte și să danseze, prezentată la o competiție de profil.

După 5 ediții de succes la Sibiu, Fundația Comunitară Sibiu a lansat în toamna lui 2023 Fondul Științescu și în județul Alba, unde 8 proiecte din 14 aplicații primite au primit finanțare în valoare totală de 98.658 de lei.

șapte proiecte finanțate și implementate în cadrul fondului științescu sibiu

Doritorii sunt încurajați să urmărească site-ul sibiu.stiintescu.ro și pagina de Facebook Științescu Sibiu pentru a fi la curent cu etapele viitoare de finanțare. Din 2015, Fondul Științescu Sibiu a finanțat aproape 60 de proiecte, beneficiarii fiind aproximativ 5.500 de copii, tineri și educatori, iar valoarea totală a finanțărilor ridicându-se la aproape 585.000 de lei.


Fondul Științescu este implementat în Sibiu de Fundația Comunitară Sibiu, în parteneriat cu Romanian-American Foundation, Federația Fundațiilor Comunitare din România, cu susținerea partenerilor Fundația Bosch România și Continental Sibiu, și cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Sibiu.

șapte proiecte finanțate și implementate în cadrul fondului științescu sibiu

Fundația Comunitară Sibiu este o organizație locală care identifică, promovează și finanțează inițiative și proiecte ale comunității sibiene, contribuind astfel la dezvoltarea Sibiului. Fundația Bosch susține inițiative durabile în educație, iar Continental Sibiu, care a aniversat 20 de ani de activitate, continuă să se implice în dezvoltarea comunității locale. Romanian-American Foundation investește în programe care promovează inovația și implicarea civică, iar Federația Fundațiilor Comunitare din România susține schimbarea socială prin atragerea de fonduri și generarea de idei comunitare.

Ultima oră