proiectul pentru reamenajarea parcului astra din sibiu, depus la mediu. fântâna va fi demolată
foto: arhivă

Parcul Astra din centrul Sibiului va fi reamenajat. Municipalitatea a depus la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) documentațiile necesare în vederea obținerii avizului de mediu. 

Despre reamenajarea Parcului Astra din centrul Sibiului se vorbește de la finalul anului 2017. La acea vreme, se lansau procedurile de achiziție a serviciilor pentru realizarea documentației tehnice. Contractul a fost atribuit abia în primăvara anului 2023 societății Atelier Tudor Pavelescu SRL, iar acum, în iulie 2024, municipalitatea a depus proiectul la Mediu pentru obținerea avizelor necesare. 

proiectul pentru reamenajarea parcului astra din sibiu, depus la mediu. fântâna va fi demolată

Transformarea parcului Astra într-o grădină urbană

Parcul Astra din Sibiu reprezintă, la ora actuală, în principal, o zonă de tranziție între Piața Unirii și strada Mitropoliei. Funcțiunea de loisir cade în plan secundar din cauza accesului blocat de garduri verzi spre zonele cu potențial interes. Aspectul parcului nu îi încurajează pe sibieni să își petreacă timpul liber aici, iar grupurile sanitare subterane sunt subdimensionate și nu răspund necesităților de accesibilitate și utilitate. 

Potrivit documentației depusă la APM, parcul prezintă „o serie de disfuncții ce scad din calitatea lui de grădină urbană”. Prin urmare, este nevoie de o serie de intervenție pentru a-l transforma într-un spațiu atractiv pentru sibieni și turiști. Municipalitatea vrea să refacă aleile și să interzică accesul mașinilor în parc, să renunțe la gardurile vii și să demoleze actuala fântână.  

proiectul pentru reamenajarea parcului astra din sibiu, depus la mediu. fântâna va fi demolată
Plan amenajare fântână Parcul Astra

„Prin retrasarea aleilor proiectul de amenajare își propune creșterea suprafețelor ce au un caracter recreațional și în încurajarea folosirii acestora. Accesul auto nu va mai fi permis în parc, în capătul străzilor fiind propuse zone unde autoturismele se pot întoarce. La nivelul vegetației, se va renunța la gardurile vii și se vor realiza plantări de arbuști în zonele de intersecție a aleilor. Ierburi înalte și plante perene vor fi realizate în zone cheie ale aleilor pentru a crește caracterul de grădină urbană a parcului, în același timp lăsând locuri pentru a accesa spațiul verde. Se propune o nouă fântână sub forma unei platforme elevate care va fi accesorizată cu zone de loisir. Vizitatorii parcului vor putea interacționa cu o oglindă de apă în care apa se va scurge de pe două bazine suspendate”, se arată în documentație. 

Prin proiect se propune și înlocuirea toaletelor publice. În subsol, se vor crea două grupuri sanitare diferențiate pe sexe și se va amenaja un hol central ca punct de legătură. „La nivelul parterului se vor crea un grup sanitar destinat persoanelor cu dizabilități și un spațiu de tip mama și copilul. Scările de acces la subsol și volumul de la nivelul parterului vor fi acoperite cu o structură metalică sub forma unei bare lungi care nu va depăși înălțimea balcoanelor clădirilor vecine, fapt ce o face să se integreze foarte bine în peisaj. în jurul intrării în subsol se va realiza un pavaj din piatră și se vor crea zone de stat”, se mai arată în documentație. 

proiectul pentru reamenajarea parcului astra din sibiu, depus la mediu. fântâna va fi demolată
Plan amenajare Parcul Astra

În plus, în apropiere de spitalul Luther, se va crea un pavilion metalic cu zone de stat și un spațiu de joacă pentru copii. 

Municipalitatea își propune să implementeze acest proiect în termen de 24 de luni. 

Ultima oră