treizeci de morți și peste 100 de răniți în urma unui atac israelian la o școală din gaza
Sursa: CNN

Armata israeliană a lovit o școală dintr-un oraș din centrul Gazei. Cel puțin 30 de palestinieni au murit, iar peste 100 au fost răniți, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas, notează Mediafax.

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au declarat pe Telegram că un centru de comandă și control al Hamas a fost încorporat în interiorul școlii Khadija, scrie BBC.

IDF a adăugat că Hamas a folosit complexul ca ascunzătoare pentru a direcționa și planifica atacuri și pentru a depozita arme.

Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că imaginile arată că victimele erau civili și că majoritatea dintre aceștia erau copii. BBC a verificat o înregistrare video care arată copii printre răniți.

Serviciul de apărare civilă din Gaza a declarat că școala adăpostea persoane strămutate. Hamas a condamnat atacul într-o declarație pe Telegram, afirmând că au fost uciși „oameni strămutați, bolnavi și răniți, dintre care majoritatea erau femei și copii”.

O înregistrare video verificată de la fața locului arată o situație haotică, cu oameni alergând în jurul unui complex acoperit de dărâmături. Bărbații poartă în brațe doi copii însângerați, în timp ce o femeie îmbrățișează un altul, iar un grup transportă un bărbat rănit pe o targă. Un cadavru zace pe jos, acoperit de o pătură.

IDF a declarat că, înainte de atac, a luat măsuri pentru a reduce riscul pentru civili „inclusiv utilizarea de muniții adecvate, supraveghere aeriană și informații suplimentare”.

Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că 53 de persoane au fost ucise și 189 au fost rănite începând de sâmbătă dimineață din cauza bombardamentelor IDF în Deir al-Balah și în orașul sudic Khan Younis.

Atacul a avut loc în timp ce Israelul își continuă campania militară de luni de zile în Gaza, care a ucis peste 39.000 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza.

Lovitura din Deir al-Balah a fost raportată în timp ce, sâmbătă dimineață, IDF a ordonat civililor din părțile de sud ale Khan Younis să se evacueze într-o „zonă umanitară adaptată” în al-Mawasi, o regiune de-a lungul coastei.

Ultima oră