premii unitare pentru elevii sibieni de nota 10 la bacalaureat și evaluarea națională. inițiator: „pentru acei copii este examenul vieții lor” (video)

Sibiul are doi elevi care au obținut media 10 la Bacalaureat și Evaluarea Națională: Beatrice Cristea și Alexandru Plopeșeanu. Aceștia vor primi premii în valoare de 3.000 de lei și altul de 2.000 de lei din partea Primăriei. Un consilier local a propus ca, începând de anul viitor, premiile să fie mai mari și să aibă valori egale pentru toți elevii care au performanță în educație.

premii unitare pentru elevii sibieni de nota 10 la bacalaureat și evaluarea națională. inițiator: „pentru acei copii este examenul vieții lor” (video)

[brid video=”1713457″ player=”38897″ title=”WhatsApp Video 2024-07-25 at 14.43.12″ duration=”null” description=”” uploaddate=”2024-07-25″ thumbnailurl=”” image=”” contenturl=”https://cdn.brid.tv/live/partners/15671/sd/1713457.mp4″ width=”16″ height=”9″]

În total, va fi alocată suma de 5000 lei de la bugetul local pe anul 2024, sub formă de stimulent financiar, acordat unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat cu rezultate deosebite în domeniul performanţelor şcolare, în scopul premierii elevilor.

În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local din 25 iulie, Ionuț Ghișe, consilier din partea USR, a propus ca sumele oferite drept recompensă pentru performanțele școlare să fie egale. El a argumentat că, indiferent de etapa în care se află elevii, examenul este un moment important, iar premierea trebuie să fie echitabilă. Propunerea ar putea fi discutată începând de anul viitor.

„Prima propunere legată de acest subiect este faptul că din punctul eu de vedere ar trebui să fie o premiere egală, ar trebui să existe o echitate între premierea acestor elevi, chiar dacă vorbim de Evaluarea Națională sau de Bacalaureat. Înțeleg argumentele, sunt grade de dificultate diferite ale examenelor dar nu mi se pare corect. Pentru acei copii este examenul vieții lor în acel moment. Premiem performanțele lor și nu cred că este corect ca un elev care a avut media 10 la Evaluarea Națională să primească 2.000 de lei iar un elev care a obținut 10 la Bacalaureat să primească cu 50 la sută mai mult, 3.000 de lei, cu toate că e mai greu, dar sunt perioade diferie ale vieții dar aș fi preferat să fie echitate aici”, a spus Ghișe.

În plus, consilierul a propus ca sumele oferite drept recompensă să fie majorate și să includă și elevii care au obținut note ușor mai mici de 10, de exemplu 9,75. Acesta a subliniat importanța recunoașterii eforturilor tuturor elevilor care se remarcă prin performanțe academice deosebite, chiar dacă nu au atins nota maximă.

„A doua propunere pentru această metodologie, este referitor la alocarea unui buget mai generospentru aceastăbucată de premiere, făcând referire și la partea de diferențiere a premiilor, legislația permite administrațiilor locale să fixeze propriile criterii pentru performanță, deci nu ar fi o constrângere din punctul acesta de vedere. Avem anul acesta doi elevi, în alți ani au fost mai mulți, dar consider că acești 5.000 lei pentru premierea performanței în educație nu sunt de ajuns. Știu că se fac eforturi și se vor premia anul acesta, și în fiecare an s-su premiat de către primărie și elevii cu performanțe la olimpiadele școlare dar este un subiect diferit, separat, și oricum, când vorbim de educație întotdeuna se poate mai mult. În funcție de statisticile referitoare la notele obținute la Evaluarea Națională și Bacalaureat(…) de ce nu ar fi și 9,75 o performanță? Poate un buget alocat strict pentru această performanță în rezultate, poate ar fi mai echitabl și mai bine venit pentru acei elevi care au muncit și muncesc și au examene foarte importante și definitorii pentru viitor”, a mai adăugat consilierul local.

Ultima oră