povestea brฤƒileanului care a renunศ›at la amenajฤƒri interioare pentru a creศ™te microplante la sibiu (foto)

๐—œฬ‚๐—ป ๐—”๐—ป๐—ด๐—น๐—ถ๐—ฎ, ๐˜‚๐—ป ๐—ท๐—ฎ๐—ฝ๐—ผ๐—ป๐—ฒ๐˜‡ ๐—น-๐—ฎ ๐˜€๐˜‚๐—ฝ๐—ฟ๐—ฎ๐—ป๐˜‚๐—บ๐—ถ๐˜ โ€ž๐——๐—ฒ๐—ด๐—ฒ๐˜๐—ฒ ๐—ฉ๐—ฒ๐—ฟ๐˜‡๐—ถโ€, ๐—ถ๐—ฎ๐—ฟ ๐—น๐—ฎ ๐—ฆ๐—ถ๐—ฏ๐—ถ๐˜‚ ๐—ฎ ๐—ฎ๐—ท๐˜‚๐—ป๐˜€ ๐˜€๐—ฎฬ† ๐˜ƒ๐—ฎฬ‚๐—ป๐—ฑ๐—ฎฬ† โ€ž๐—ฏ๐—ผ๐—บ๐—ฏ๐—ฒโ€ ๐—ฐ๐˜‚ ๐˜ƒ๐—ถ๐˜๐—ฎ๐—บ๐—ถ๐—ป๐—ฒ, ๐—ป๐˜‚๐˜๐—ฟ๐—ถ๐—ฒ๐—ป๐˜ฬฆ๐—ถ๐˜€ฬฆ๐—ถ ๐—ฎ๐—ป๐˜๐—ถ๐—ผ๐˜…๐—ถ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป๐˜ฬฆ๐—ถ. ๐—ฃ๐—ผ๐˜ƒ๐—ฒ๐˜€๐˜๐—ฒ๐—ฎ ๐—ฏ๐—ฟ๐—ฎฬ†๐—ถ๐—น๐—ฒ๐—ฎ๐—ป๐˜‚๐—น๐˜‚๐—ถ ๐—ฐ๐—ฎ๐—ฟ๐—ฒ ๐—ฎ ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป๐˜‚๐—ป๐˜ฬฆ๐—ฎ๐˜ ๐—น๐—ฎ ๐—ฎ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐—ฎ๐—ท๐—ฎฬ†๐—ฟ๐—ถ ๐—ถ๐—ป๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐—ถ๐—ผ๐—ฎ๐—ฟ๐—ฒ ๐—ฝ๐—ฒ๐—ป๐˜๐—ฟ๐˜‚ ๐—ฎ ๐—ฐ๐—ฟ๐—ฒ๐˜€ฬฆ๐˜๐—ฒ ๐—บ๐—ถ๐—ฐ๐—ฟ๐—ผ๐—ฝ๐—น๐—ฎ๐—ป๐˜๐—ฒ.

Este deja trecut de orele amiezii, รฎnsฤƒ pe la mesele pieศ›arilor de la โ€žTransilvaniaโ€ continuฤƒ sฤƒ se perinde muศ™terii veniศ›i รฎn cฤƒutare de produse proaspete, aduse din vecinฤƒtatea Sibiului.

La mijlocul pieศ›ei, pe o masฤƒ, stau lฤƒdiศ›e cu plante rฤƒsฤƒrite de cรขteva zile, ce mijesc dupฤƒ soare, captรขnd totodatฤƒ atenศ›ia oamenilor. Sunt microplante, despre care se ศ™tie cฤƒ sunt adevฤƒrate โ€žbombeโ€ cu nutrienศ›i, vitamine ศ™i antioxidanศ›i.

รŽn spatele mesei se aflฤƒ Viorel Angheluศ›ฤƒ, un brฤƒilean cฤƒsฤƒtorit cu o educatoare din Suceava. Amรขndoi au ajuns la Sibiu punรขnd, la รฎntรขmplare, degetul pe hartฤƒ: โ€žA ieศ™it Sibiul. Este chiar mai bun decรขt Braศ™ovul, pentru cฤƒ nu-i atรขt de aglomerat.โ€

Pรขnฤƒ sฤƒ ajungฤƒ รฎnย Piaศ›a Volantฤƒ Transilvania, Viorel a trecut prin multe: โ€žAm locuit 12 ani รฎn Anglia, unde am lucrat รฎn amenajฤƒri interioare. Mi-am fฤƒcut spatele praf din cauza muncii grele.โ€

Chiar ศ™i aศ™a, acolo a devenit extrem de bogat: โ€žDumnezeu ne-a binecuvรขntat cu douฤƒ fete. Ele sunt totul pentru noiโ€.

povestea brฤƒileanului care a renunศ›at la amenajฤƒri interioare pentru a creศ™te microplante la sibiu (foto)

Ca sฤƒ se relaxeze, locuitorii din orฤƒศ™elul englezesc รฎn care Viorel muncea, puteau sฤƒ-ศ™i รฎncerce talentul รฎn grฤƒdinฤƒrit: โ€žPrimฤƒria oferea cรขte o bucatฤƒ de teren, cam de 50 de metri pฤƒtraศ›i, celor care doreau sฤƒ lucreze pฤƒmรขntul. Am primit ศ™i eu o bucฤƒศ›icฤƒ, vai de capul ei, cu buruieni pรขnฤƒ la brรขu.โ€ a spus Viorel รฎntr-un interviu pentru CJ Sibiu.

Deศ™i vecinii de parcelฤƒ nu i-au dat ศ™anse de reuศ™itฤƒ, dupฤƒ nici o lunฤƒ de zile, pe tarlaua romรขnului a rฤƒsฤƒrit primul strat de salatฤƒ verde: โ€žAveam un vecin japonez care a venit la mine, mi-a luat mรขna ศ™i mi-a spus: โ€žMan, you are โ€žThe Green Fingers!โ€ Apoi mi-a explicat cฤƒ, รฎn Japonia, oamenilor cฤƒrora le rฤƒsare orice planteazฤƒ li se spune โ€žDegete Verziโ€.

รŽn Anglia, a mai observat ceva: oamenii au un apetit crescut pentru microplante: โ€žEle nu au rol doar decorativ, ci sunt o sursฤƒ enormฤƒ de nutrienศ›i ศ™i vitamine naturale. De asemenea, au un gust absolut spectaculos.โ€

Aศ™a se face cฤƒ, dupฤƒ ce s-a reรฎntors รฎn Romรขnia, Viorel s-a stabilit la Sibiu, unde ศ™i-a deschis o afacere pe care a denumit-o (da, aศ›i ghicit!) โ€žDegetele verziโ€. A รฎnchiriat o casฤƒ รฎn care ศ™i-a amenajat o crescฤƒtorie de microplante: โ€žEste nevoie de condiศ›ii controlate de temperaturฤƒ, luminฤƒ ศ™i umiditate. Eu folosesc seminศ›e certificate bio, din Italia, pe care le sฤƒdesc รฎn turbฤƒ. Le dau doar apฤƒ, iar รฎn 7, 10 sau 14 zile, รฎn funcศ›ie de specie, am plante care pot fi consumateโ€.

povestea brฤƒileanului care a renunศ›at la amenajฤƒri interioare pentru a creศ™te microplante la sibiu (foto)

Binefacerile consumului de microplante sunt multiple: โ€žRidichile sunt pline de calciu, fier ศ™i magneziu. Cele de floarea soarelui au mult fier, iar coriandrul ajutฤƒ la eliminarea metalelor grele din organism. De unde metale grele รฎn corp? Din aer, din peศ™ti, din fructe de mare. Cam de peste totโ€.

Cรขnd vine vorba despre broccoli, lucrurile sunt mult mai complexe: โ€žAceasta plantฤƒ conศ›ine sulforafan, o substanศ›ฤƒ care inhibฤƒ dezvoltarea celulelor canceroase. Sฤƒ nu uitฤƒm cฤƒ o microplantฤƒ are de pรขnฤƒ la 40 la sutฤƒ mai mulศ›i nutrienศ›i decรขt o plantฤƒ adultฤƒ.โ€

Iar โ€žarsenalulโ€ lui Viorel nu se opreศ™te aici: รฎntr-un ghiveci, are un mix de creson, varzฤƒ kale ศ™i plante de muศ™tar, un amestec ce schimbฤƒ radical percepศ›ia gurmanzilor รฎn materie de salate.

Despre sibieni, fostul brฤƒilean are o pฤƒrere bunฤƒ ศ™i douฤƒ… abศ›ineri: โ€žSunt oameni buni, dar consumฤƒ foarte multฤƒ carne ศ™i sunt uศ™or reticenศ›i la ce este nou. Inclusiv la microplante. Mulศ›i se uitฤƒ, zรขmbesc, iar puศ›ini cumpฤƒrฤƒโ€.

O caserolฤƒ cu microplante se vinde cu 10 lei. โ€žAre un aport de vitamine ศ™i nutrienศ›i suficient pentru o sฤƒptฤƒmรขnฤƒ. Microplantele se pot folosi รฎn smoothie, salate, sandwich, supe sau aศ™ternute peste fripturฤƒ. Adicฤƒ, oriunde se doreศ™te gust bun ศ™i un supliment zdravฤƒn de vitamine.โ€

รŽncet ศ™i sigur, micile plante ale fostului muncitor รฎn construcศ›ii ajung รฎn restaurante ศ™i รฎn bucฤƒtฤƒriile sibienilor. Odatฤƒ gustate, vฤƒ ajutฤƒ sฤƒ vฤƒ schimbaศ›i viziunea despre legume ศ™i grฤƒdinฤƒrit.

Sibiul a fฤƒcut ca doi oameni din colศ›uri รฎndepฤƒrtate ale Romรขniei sฤƒ-ศ™i schimbe viaศ›a ศ™i sฤƒ aleagฤƒ o cale nebฤƒtฤƒtoritฤƒ ศ™i deloc uศ™oarฤƒ, care promoveazฤƒ noul รฎn materie de gust ศ™i sฤƒnฤƒtate.

Acolo, lรขngฤƒ mesele din Piaศ›a Transilvania, aidoma lui Viorel, stau oameni cu poveศ™ti de viaศ›ฤƒ care meritฤƒ dezvฤƒluite รฎntrucรขt, de la fiecare dintre ei, putem รฎnvฤƒศ›a ceva.

Iar Piaศ›a Transilvania este doar o foarte micฤƒ parte a judeศ›ului Sibiu, cel cu oameni ศ™i locuri de poveste.

povestea brฤƒileanului care a renunศ›at la amenajฤƒri interioare pentru a creศ™te microplante la sibiu (foto)povestea brฤƒileanului care a renunศ›at la amenajฤƒri interioare pentru a creศ™te microplante la sibiu (foto)

Ultima orฤƒ