Și a fost din nou Feeric Fashion Week. Pentru a 16-a oară, orașul Sibiu a revenit sub lumina reflectoarelor în lumea modei pentru modul în care se contopește cu acest eveniment unic în Europa ca și creativitate, ca și spații de spectacol de modă, ca și gazdă bună, în general.
Turnura pe care viitorul săptămânii modei de la Sibiu a luat-o a fost momentul în care a decis să adauge întregului concept o componentă educațională. Cea mai importantă, până la urmă, pentru că oferă o platformă complexă de a-și expune talentul oricărui student, din orice colț al lumii. Din India până în Uzbekistan, de peste tot din Balcani, și, nu în ultimul rând, din majoritatea universităților de profil din țară, la Feeric Fashion Week au fost anul acesta peste 100 de tineri designeri care și-au expus în aceste cinci zile la Sibiu colecțiile create de ei, multe ca lucrări de diplomă. Iar spațiile alese nu au făcut altceva decât să pună în cea mai bună lumină aceste creații îndrăznețe ale tinerilor care se pregătesc să facă pasul spre marea scenă a lumii.
Primele două zile ale ediției din acest an au fost dedicate părții teoretice în modă, printr-o serie de workshop-uri internaționale susținute de autorități în domeniu precum Giovanni Otonello, de la IED, din Italia, Donald Gjoka, expert în utilizarea inteligenței artificiale, Sara Maino din Italia sau profesori ai universității din Westminster. Iar tinerii designeri au avut chiar ocazia să ia contact cu aspectele financiare și de desfacere a produselor pe piață prin intermediul Roxanei Băiaș, de la NEPI Rockcastle.
Prezentările de modă au început cu o colecție simbol, realizată de studenții Ukrainian Fashion Education Group. Show-ul a fost deschis de o convorbire telefonică dintre studenți și Landiana, vicepreședintele Feeric Fashion Week, întreruptă de alarma antiaeriană și sunete de proiectile căzute în apropierea clădirii în care funcționează această școală. Pentru ca mesajul transmis de tinerii ucrainieni să fie și mai solid, prezentarea a avut loc în buncărul Promenada Sibiu, într-un decor din păcate mult prea familiar pentru acești tineri.
Sala cu coloane a Muzeului Brukenthal a găzduit apoi două prezentări după care întreaga caravană Feeric s-a mutat în cel mai nou parc al Sibiului, parcul Belvedere, unde modelele au defilat pe formele neregulate ale pump-track-ului pentru biciclete. Cea de-a doua zi a prezentărilor a început la Aeroportul Internațional Sibiu unde au prezentat noile lor creații studenții Universității de Artă și Design din Cluj, chiar pe banda de bagaje din terminalul sosiri. După show-urile din Feeric Venue, la Cinegold, Promenada Sibiu a prezentat noua colecție Synergia, realizată de designerul Raluca Elena Cînean, într-un spațiu transformat într-o grădină verde, la subsolul mall-ului Promenada. Cea de-a doua zi a prezentărilor s-a încheiat într-unul dintre cele mai atipice spații folosite de-a lungul celor 16 ani de Feeric Fashion Week, pe pista de la Venom Karting. Piloți și kart-uri au făcut parte dintr-o prezentare uimitoare, care a combinat delicatețea creațiilor vestimentare cu caii putere ai carturilor electrice ce dat un plus de adrenalină întregului show.
Fabrica Boromir și-a deschis din nou porțile pentru Feeric Fashion Week în ultima zi a festivalului, cu o nouă prezentare atipică în moara de făină, prezentare susținută de designeri din Croația și Republica Moldova. Apoi, din cauza vremii nefavorabile, festivalul a revenit în sala cu coloane a Muzeului Brukenthal, pentru trei colecții realizate de designeri de la universitatea din Oradea și cea din Tirana.
Gala Feeric a stat până în ultimul moment sub semnul întrebării, din cauza ploii care părea să nu se mai oprească. La ora 21, Cosmina Păsărin, amfitrionul galei Feeric a dat startul prezentărilor, în ciuda stropilor de ploaie care încă scuturau pasarela amplasată în curtea Colegiului Național Brukenthal, iar primele două show-uri s-au desfășurat pe ploaie. Reziliența modelelor și încăpățânarea echipei organizatorice au făcut ca publicul să rămână alături, în ciuda ploii, și de sub umbrele să urmărească întreg spectacolul desfășurat pe scenă. Astfel, au avut ocazia să vadă colecții pregătite de studenți ai Faculty of Applied Arts Belgrade, Serbia, ai IED – Istituto Europeo di Design, de la International Design Academy, Jabalpur, India sau de la Universitatea Națională de Arte, București. De asemenea, au mai prezentat în gală designerii Daiana Stăncioiu, Maria Triantafillidou și Elena Deaconu. Gala Feeric a tras cortina peste cea de-a 16-a ediție a Feeric Fashion Week, cu gânduri mari pentru viitor, având în vedere interesul din ce în ce mai crescut al facultăților de profil din întreaga lume pentru a participa la edițiile viitoare ale săptămânii modei de la Sibiu.
„Dincolo de spectacol și inedit punem mai presus continuitatea și, poate cel mai important obiectiv al acestei ediții, coagularea comunității din peste 40 de țări, care funcționează ca un tot. Prin oportunitățile comerciale și de expunere pe care le oferim designerilor reușim să punctăm sensul proiectului Feeric, acela de a schimba fața modei independente din această regiune a lumii. Ceea ce am înfăptuit în această ediție ne arată că reușim”, spune Mitichi, președintele Feeric Fashion Week.
Feeric Fashion Week este o acțiune cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu, susținută de NEPI Rockcastle, Promenada Sibiu, Cinegold și Ford.