documentar despre coroana româniei și încoronarea suveranilor din 1922, în premieră la muzeul brukenthal

Va fi prezentat în premieră la Sibiu la Muzeul Național Brukenthal, duminică, 4 august 2024, ora 19:30.

Filmul își propune o incursiune în cele mai importante momente istorice care au stat la baza realizării evenimentului din 15 octombrie 1922: Unirea lui Mihai Viteazul din 1600, Unirea Principatelor Române sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza din 1859, venirea la domnie a lui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen în 1866, Războiul de Independență din 1877-1878, transformarea României în regat (1881), Primul Război Mondial (1916-1918), Unirea de la AlbaIulia (1 Decembrie 1918), Încoronarea suveranilor României Întregite din 15 octombrie 1922.

Prin intermediul acestui documentar, se oferă explicații privind rolul și importanța Încoronării pentru istoria poporului nostru. Acest moment a însemnat de fapt o întoarcere la vechile tradiții dinastice ale țării, de sorginte bizantină, dar și o conectare cu marile familii monarhice din Europa.

Un aspect important al filmului îl reprezintă COROANA, ca simbol central al evenimentului din 1922. Aceste precizări vin și în contextul în care coroanele voievozilor români nu s-au păstrat până astăzi, s-au pierdut în negura timpului și se pare că nimeni nu mai știe nimic de ele. Cu toate acestea, frescele bisericilor și unele texte vechi dau mărturie despre existența lor. Astăzi, mai pot fi admirate coroana Regelui Carol I, purtată și de către Regele Ferdinand în 1922, cea a Reginei Elisabeta și cea a Reginei Maria.

Documentarul își propune să mai lămurească un aspect îndelung dezbătut: a fost sau nu o încoronare sacră în 1922, în contextul în care ceremonia religioasă nu s-a desfășurat în biserică, ci în afara ei, iar coroanele le-au fost așezate celor doi monarhi pe cap după modelul napoleonian, iar nu după vechea tradiție a țării.

Ideea acestui documentar a apărut odată cu împlinirea, în 2023, a 101 ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria în cetatea AlbaIulia, ca suverani ai României Întregite, ceremonie ce a avut loc în data de 15 octombrie 1922.

Filmul își propune promovarea în rândul unui public cât mai larg a uneia dintre cele mai importante pagini din istoria noastră națională: Marea Unire și consfințirea ei din 1922.

Visul dintotdeauna al românilor era să se unească în granițele aceleiași țări, având aceeași limbă și aceeași credință. Acest fapt avea să devină realitate abia la 1 Decembrie 1918 – ORA ASTRALĂ A ROMÂNIEI. Încununarea acestui eveniment istoric de o importanță uriașă pentru neamul românesc va avea loc patru ani mai târziu, în 15 octombrie 1922, odată cu ceremonia de la AlbaIulia.

Structura documentarului:

Filmul are două părți, însumând 110 minute.

Prima parte își propune să ofere perspectivele și etapele istorice care au condus la evenimentul din 1922;

Partea a doua prezintă detalii semnificative despre actul încoronării: povestea coroanelor și a mantiilor regale, a sceptrului, dar și a Catedralei de la AlbaIulia, în care au fost încoronați suveranii României Întregite, Ferdinand și Maria. De asemenea, filmul urmărește să prezinte felul în care, prin încoronare, România s-a racordat la marile familii regale europene.

Participanți:

Acad. Ioan Aurel Pop – președintele Academiei Române;

† acad. Răzvan Theodorescu – vicepreședinte al Academiei Române;

† acad. Constantin Bălăceanu Stolnici;

Lect. univ. dr. Cristina-Ioana Dima – Facultatea de Litere, Universitatea din București;

Ernest Oberländer-Târnoveanu – director general al Muzeului Național de Istorie a României;

Cornel-Constantin Ilie – director adjunct al Muzeului Național de Istorie a României;

Carmen Tănăsoiu – specialist în cadrul Muzeului Național de Artă al României;

pr. arhim. Policarp Chițulescu – directorul Bibliotecii Sfântului Sinod;

Narcis-Dorin Ion – managerul Muzeului Național Peleș din Sinaia;

Mircea-Alexandru Hortopan – director de patrimoniu al Muzeului Național Peleș;

Cristina Toma – managerul Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi;

pr. Oliviu Botoi – consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Alba Iulia;

Intrarea este gratuită, în limita locurilor disponibile, cu rezervare prealabilă la e-mail: secretariat@brukenthalmuseum.ro

documentar despre coroana româniei și încoronarea suveranilor din 1922, în premieră la muzeul brukenthal

Ultima oră