patru motive pentru apelarea la transferul responsabilității cu privire la deșeurile din ambalaje
Poză de Antoine GIRET pe Unsplash.com

Organizațiile economice din România care produc sau importă ambalaje sunt obligate de legislația de mediu să desfășoare o activitate de gestionare a deșeurilor de acest tip ca modalitate de protejare a mediului înconjurător și de încurajare a sustenabilității și economiei circulare. În majoritatea cazurilor, gestionarea eficientă a deșeurilor din ambalaje pune o presiune crescută pe firme din cauza necesității aplicării unui proces administrativ complex și costisitor. 

Iată de ce să se apeleze la transferul responsabilitate cu privire la deșeurile din ambalaje!

O soluție viabilă pentru evitarea unei astfel de situații este transferul responsabilității gestionării deșeurilor de ambalaje către terți specializați. Aceste firme cunoscute sub numele de OTR sau OIREP oferă servicii de transfer de responsabilitate pentru ambalaje, preluând astfel întregul lanț al sarcinilor de la identificarea ambalajelor și până la reciclarea lor. Printre firmele OTR ce activează în România se remarcă ecosynergy.ro, o organizație care garantează atingerea tuturor țintelor de reciclare și valorificare prevăzute în legislație. 

patru motive pentru apelarea la transferul responsabilității cu privire la deșeurile din ambalaje

Poză de Nick Fewings pe Unsplash.com

  1. Legislația în această privință este relativ nouă și într-o continuă schimbare, din această cauză fiind dificil pentru majoritatea firmelor să respecte toate prevederile în mod corespunzător. Prin colaborarea cu o firmă de tip OTR se obține acces la o expertiză vastă cu privire la gestionarea deșeurilor din ambalaje. Angajații acestor companii sunt la curent cu întreaga legislație de mediu și au experiență legată de toate etapele procesului, de la colectare, transport și până la reciclarea și eliminarea deșeurilor.
  1. Legislația cu privire la deșeurile de ambalaje prevede atingerea unor ținte minime procentuale în funcție de tipul de material implicat. Eșecul în respectarea acestor ținte poate fi costisitor, pentru că sunt prevăzute sancțiuni usturătoare. În plus, în afara reciclării propriu-zise, companiile producătoare de deșeuri trebuie să întocmească raportări regulate, ce sunt dificil de realizat uneori. Specialiștii firmelor OTR garantează prin activitatea lor atingerea conformității legislative, evitând amenzile și sancțiunile ce pot fi obținute din cauza neconformității.
  1. Prin activitatea propriu-zisă a firmelor de transfer de responsabilitate țintele de reciclare sunt atinse, ba chiar în majoritatea cazurilor sunt depășite. În acest mod, mediul înconjurător este protejat, iar amprenta de carbon a firmelor generatoare este mult redusă. Prin aceste elemente se obține o îmbunătățire evidentă a imaginii companiei, atât în ochii partenerilor de afaceri, cât și în cei ai clienților interesați de protejarea mediului înconjurător.
  1. Gestionarea problemei deșeurilor din ambalaje presupune implicarea unui personal suplimentar, care utilizează o parte importantă din timpul de muncă pentru respectarea tuturor prevederilor legislației. Prin externalizarea serviciilor de acest tip companiile pot elibera resursele umane blocate, ce pot fi folosite în activități lucrative și profitabile. Chiar dacă prin externalizare sunt necesare plăți către firmele colaboratoare, în realitate prin eliberarea personalului se pot obține avantaje mai mari decât resursele financiare folosite.

În concluzie, transferul responsabilității cu privire la deșeurile provenite din ambalaje oferă organizațiilor economice care aleg să folosească această soluție numeroase beneficii economice, financiare și ecologice. De asemenea, prin acest demers se obține conformitatea legală și se evită primirea unor amenzi semnificative. 

Ultima oră