Angajații companiilor publice din Polonia, cum ar fi Oficiul Poștal și compania de gaze, participă anual la instruiri paramilitare care includ cunoștințe de securitate cibernetică și tragere cu arme de foc. Începând cu anul școlar următor, toți elevii de clasa a VIII-a vor fi obligați să efectueze cel puțin o sesiune de tragere cu arme cu aer comprimat.
După izbucnirea războiului din Ucraina, guvernul polonez a introdus cursuri obligatorii în învățământul public, astfel încât elevii să se familiarizeze cu asamblarea și demontarea armelor, primul ajutor și supraviețuirea în caz de conflict. Potrivit Agerpres, elevii trebuie să efectueze cel puțin o sesiune de tragere cu arme cu aer comprimat. Termenul de doi ani acordat școlilor pentru a implementa aceste instruiri se încheie în septembrie, dar conform Ministerului Educației, o treime din centre nu dispun încă de poligoane de tragere adecvate. Afacerile dedicate acestor activități și cluburile sportive de tir din Polonia nu pot satisface cererea crescută din ultimii doi ani, scrie Digi24.
În același timp, 4.700 de angajați ai companiei de stat de gaze PGNiG și 1.000 de angajați ai Poștei Poloniei beneficiază anual de instruire paramilitară, inclusiv cunoștințe de securitate cibernetică și tragere cu arme de foc. Alte organizații, cum ar fi Departamentul Silvic, pregătesc proiecte similare, oferind cursuri de mânuire a armelor și supraviețuire angajaților interesați, în schimbul unor beneficii la locul de muncă.
Forțele de Apărare Teritorială Poloneze (WOT), formate din voluntari și rezerviști, au crescut de la 32.000 de soldați în 2022 la aproape 50.000, iar cererile de încorporare au crescut de șapte ori în ultimii doi ani. Proprietarii de poligoane de tragere private, cum ar fi Pawel Dyngosz, care conduce centrul de antrenament „Brotherhood” de la periferia Varșoviei, raportează liste de așteptare de câteva săptămâni și uneori sunt nevoiți să suspende cursurile din cauza lipsei de muniție.
În martie 2022, Polonia a aprobat Legea Apărării Patriei, alocând peste 4% din PIB pentru apărare și intenționând să crească numărul soldaților de la 216.000 la 300.000. În 2014, Polonia avea doar 99.000 de soldați. Conform datelor NATO, Polonia are a treia armată ca mărime din Alianța Nord-Atlantică, după Statele Unite și Turcia.