directorul serviciilor secrete din sua a demisionat în urma tentativei de asasinat a lui donald trump
Sursa: CNN

Directorul Serviciilor Secrete din SUA, Kimberly Cheatle, a demisionat în urma tentativei de asasinat a lui Donald Trump.

Directorul Serviciului Secret al SUA, Kimberly Cheatle, și-a prezentat demisia pe fondul examinării deficiențelor de securitate legate de recenta tentativă de asasinare a fostului președinte Donald Trump, au declarat surse pentru CNN, scrie Mediafax.

Demersul are loc în timp ce legislatorii și un organism de supraveghere internă a guvernului avansează cu investigații privind gestionarea de către agenție a protecției lui Trump și modul în care un bărbat înarmat a fost aproape de a-l ucide pe candidatul republican la președinția din 2024 la un miting în Pennsylvania în această lună.

Au existat apeluri bipartizane în Congres pentru demisia sa și o presiune din partea legislatorilor republicani pentru punerea sa sub acuzare. Parlamentarii au fost deosebit de indignați după ce aceasta a depus mărturie publică luni în fața Comisiei de supraveghere a Camerei Reprezentanților, unde nu a dorit să răspundă la multe dintre întrebările comisiei.

În timpul apariției sale în Comisia de supraveghere a Camerei, Cheatle a recunoscut că au existat probleme „semnificative” și „colosale” cu securitatea la miting, dar a respins totuși cererile de demisie.

„Cred că sunt cea mai bună persoană pentru a conduce Secret Service în acest moment”, a declarat Cheatle luni.

Președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a declarat reporterilor că demisia este „întârziată”.

„Acum trebuie să adunăm piesele”, a spus Johnson. „Trebuie să reconstruim credința și încrederea poporului american în Secret Service ca agenție. Acesta are o responsabilitate incredibil de importantă în protejarea președinților, a foștilor președinți și a altor oficiali din ramura executivă, iar noi avem mult de lucru”.

În urma împușcăturilor, Cheatle a afirmat răspicat că nu va demisiona. Cheatle a fost numită de președintele Joe Biden la conducerea Secret Service în 2022.

Într-un interviu acordat CNN săptămâna trecută, Cheatle a declarat că agenția a fost „singura responsabilă” pentru proiectarea și punerea în aplicare a securității la locul de desfășurare a mitingului din Pennsylvania, unde atacatorul acum decedat a tras asupra lui Trump de pe un acoperiș nesecurizat, la doar câteva sute de metri de scena mitingului.

Gloanțele au ratat de puțin capul lui Trump, iar incidentul s-a soldat cu moartea unui participant la miting și rănirea altora.

Pe măsură ce s-au aflat mai multe despre circumstanțele tentativei de atac, Secret Service a fost interogat cu privire la modul în care a asigurat protecția lui Trump în acea zi, inclusiv cu privire la eșecul de a controla accesul la acoperiș și la modul în care agenția a gestionat informațiile, transmise de forțele de ordine locale înainte de atac, care îl identificau pe presupusul asasin ca fiind o persoană care acționa în mod suspect în jurul zonei de desfășurare a mitingului.

Secret Service și forțele de ordine din Pennsylvania, care au contribuit la eforturile de securitate ale mitingului, au fost uneori în dezacord în ceea ce privește relatările lor despre ceea ce s-a întâmplat și cine a fost responsabil pentru deficiențe.

Cheatle a promis cooperarea deplină a agenției sale cu Congresul și cu examinările interne ale guvernului privind abordarea Secret Service în acea zi.

Ultima oră