Cadavrele înghețate ale unor alpiniști recuperate de pe Muntele Everest după 10 ani
Sursa foto: Digi24

După mai bine de zece ani, au fost recuperate cadavrele înghețate ale alpiniștilor din „zona morții” a Muntelui Everest. Doar anul acesta opt persoane și-au pierdut viața pe Everest.

Peste 300 de decese au fost înregistrate în zona Muntelui Everest de când au început escaladările pe cel mai înalt vârf montan din lume, în urmă cu un secol. Multe dintre cadavrele alpiniștilor care au vrut să cucerească vârful au rămas exact acolo unde aceștia și-au pierdut viața. Numărul persoanelor decedate pe Everest a continuat să crească, 8 persoane au murit anul acesta, iar 18 în 2023, potrivit departamentului de turism din Nepal, potrivit Digi24.

Tshiring Jangbu, care este șerpaș, nu poate uita cadavrul pe care l-a văzut la doar câțiva metri de vârful muntelui Lhotse din Himalaya în urmă cu mai bine de un deceniu. Nepalezul lucra ca ghid pentru un alpinist german care încerca să escaladeze al patrulea cel mai înalt munte din lume în mai 2012. Trupul care le bloca calea era al lui Milan Sedlacek, un alpinist ceh care pierise cu doar câteva zile mai devreme.

Șerpașul a fost curios de ce alpinistul ceh murise atât de aproape de vârf. Una dintre mănușile de pe cadavrul înghețate lipsea: „Mâna goală ar fi putut aluneca de pe frânghie”, spune ghidul. „S-ar putea să fi fost ucis după ce și-a pierdut echilibrul și s-a izbit de stâncă.”

Cadavrul a rămas acolo unde murise alpinistul ceh, iar fiecare persoană care escalada Muntele Lhotse a trebuit să treacă pe lângă el. Șerpașul, în vârstă de 46 de ani, habar nu avea atunci că se va întoarce 12 ani mai târziu pentru a recupera cadavrul alpinistului, ca parte a unei echipe de o duzină de militari și 18 sherpa trimiși de armata nepaleză pentru a curăța Himalaya.

Guvernul a lansat, pentru prima dată, campania de curățare în 2019, care a inclus îndepărtarea unor cadavre de alpiniști morți. Anul acesta a fost pentru prima dată când autoritățile și-au stabilit obiectivul de a recupera cinci cadavre din așa-numita „zonă a morții”, aflată la peste o altitudine de 8.000 de metri.

În cele din urmă, echipa, care a supraviețuit doar cu apă, ciocolată și sattu, un amestec de năut, orz și făină de grâu, a recuperat patru cadavre. Un schelet și 11 tone de gunoi au fost îndepărtate la atitudini mai scăzute după o operațiune de 54 de zile care s-a încheiat pe 5 iunie. „Nepalul a primit un renume rău pentru gunoiul și cadavrele care au poluat Himalaya la o scară largă”, a declarat maiorul Aditya Karki, liderul operațiunii din acest an, pentru BBC Nepali.

Campania își propune, de asemenea, să îmbunătățească siguranța alpiniștilor. Maj Karki spune că mulți dintre aceștia au rămas surprinși de vederea cadavrelor. Anul trecut, un alpinist nu s-a putut mișca timp de o jumătate de oră după ce a văzut un cadavru în drum spre Muntele Everest.

Costuri și dificultăți

Mulți oameni nu își pot permite să recupereze cadavrele rudelor care au murit pe munții din Nepal. Chiar dacă au mijloace financiare, majoritatea companiilor private refuză să ajute la scoaterea cadavrelor din zona morții, deoarece este prea periculos. Armata a alocat cinci milioane de rupii (37.400 de dolari; 29.000 de lire sterline) pentru a recupera fiecare cadavru anul acesta. Sunt necesare 12 persoane pentru a coborî un corp de la 8.000 m, fiecare având nevoie de patru cilindri de oxigen. Un cilindru costă mai mult de 400 USD (aproximativ 1.826 lei), ceea ce înseamnă că este nevoie de 20.000 USD (circa 91.328) numai pentru oxigen.

Armata a alocat cinci milioane de rupii (37.400 de dolari; 29.000 de lire sterline) pentru a recupera fiecare cadavru anul acesta. Sunt necesare 12 persoane pentru a coborî un corp de la 8.000 m, fiecare având nevoie de patru cilindri de oxigen. Un cilindru costă mai mult de 400 USD (aproximativ 1.826 lei), ceea ce înseamnă că este nevoie de 20.000 USD (circa 91.328) numai pentru oxigen.

 

Ultima oră