tabăra „tradiție și noutate” a reunit aproape 50 de tineri din întreaga țară la mănăstirea brâncoveanu din sâmbăta de sus (foto)

În anul 2016, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât implementarea Programului Național de Tabere pentru Tineret Tradiție șinoutate, pentru a răspunde nevoilor de formare şi pentru a consolida viața de comuniune a tinerilor, solidaritatea creștină, prietenia, apartenența și respectul față de Biserică, anunță Mitropolia Ardealului.

Taberele se desfășoară la nivelul fiecărui centru mitropolitan, cu beneficiari din fiecare eparhie din țară, chiar și din diaspora românească. Pentru o dezvoltare armonioasă şi pentru a putea face faţă provocărilor vieţii cotidiene, tinerii au nevoie de cunoştinţe, deprinderi, experienţă și de o legătură autentică cu tradițiile care ne definesc identitatea culturală și națională. Prin intermediul acestor tabere organizat de Biserică, tinerii au șansa de a se cunoaște mai bine,de a lega prietenii și de a colabora în proiecte viitoare, conștienți de moștenirea culturală și de bogăția tradițiilor specifice spațiului Ortodoxiei românești.

tabăra „tradiție și noutate” a reunit aproape 50 de tineri din întreaga țară la mănăstirea brâncoveanu din sâmbăta de sus (foto)

tabăra „tradiție și noutate” a reunit aproape 50 de tineri din întreaga țară la mănăstirea brâncoveanu din sâmbăta de sus (foto)

Ateliere, jocuri, drumeții și prietenii

În Mitropolia Ardealului, Tabăra Tradiție și noutate a avut loc cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Dr. Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, în perioada 10-17 iulie 2024.

La deschiderea taberei, în cuvântul de bun-venit, P.C. pr. Vasile Dariciuc, coordonatorul Departamentului pentru tineret și delegatul Părintelui Mitropolit Laurențiu la acest eveniment, a transmis cuvântul de binecuvântare al ierarhului adresat participanților și a subliniat faptul că tinerii prezenți nu sunt doar simpli reprezentanți ai eparhiilor care i-au delegat, ci mici apostoli ai lui Hristos care au misiunea să transmită și altora experiența zilelor petrecute la mănăstirea de la poalele Munților Făgăraș și să pună în practică, în comunitățile lor, informațiile primite în cele 7 zile de formare în activitățile cu tinerii.

Formatorul principal al taberei, doamna preoteasă Natalia Corlean a prezentat programul și echipa de voluntari ai Asociației Doamna Maria Brâncoveanu din Făgăraș, organizatorii activităților taberei. De asemenea, a menționat faptul că suntem în această tabără pentru a învăța unii din experiența altora, pentru o îmbogățire reciprocă. În felul acesta nu mai suntem fiecare o lumânare, ci împreună suntem o torță menită să lumineze calea celor ce vor să găsească sensuri, lumină și bucurie în viață.

Tânărul Darius Constantinescu de la Asociația Doamna Maria Brâncoveanu a prezentat participanților regulamentul taberei, după care s-au făcut câteva jocuri de socializare pentru ca tinerii, veniți din toată țara, chiar și din străinătate, să se cunoască. Seara s-a încheiat cu rugăciune și o scurtă meditație duhovnicească.

În zilele următoare s-au organizat jocuri de lucru în echipă, ateliere de comunicare, de sculptură, tir cu arcul, un workshop cu tema: ContribuțiaBisericii pentru îngrijirea și sprijinirea bolnavilor, un seminar pe tema: „Țara bunicilor” – despre istoria recentă și rezistența anticomunistă din ȚaraFăgărașului, vizitarea cetății Făgărașului, întâlnirea cu tinerii Asociației Doamna Maria Brâncoveanu din Făgăraș la biserica Sf. Nicolae din Făgăraș, ctitorie brâncovenească, o drumeție la chilia Părintelui Arsenie Boca din Munții Făgărașului și o Seară românească, cu prezentarea costumelor populare specifice zonei din care vinparticipanții.

În ultima seară a fost prezentat filmul taberei și au fost premiați cei 23 de tineri participanți și cei 10 voluntari organizatori.

tabăra „tradiție și noutate” a reunit aproape 50 de tineri din întreaga țară la mănăstirea brâncoveanu din sâmbăta de sus (foto)

A fost o experiență deosebită. Timpul a zburat și mi-ar fi plăcut să mai rămân câteva zile în această atmosferă primitoare. Mă bucur că există astfel de tabere și sper ca mai mulți tineri ortodocși să se alăture,” a spus unul dintre tinerii prezenți.

Un alt participant a descris tabăra ca fiind „uimitoare și de neuitat”, adăugând că „am reușit să cunosc oameni buni, frumoși, talentați și inteligenți, dar totodată să mă cunosc pe mine însumi, cu calități și defecte, și să știu cum să le îmbunătățesc.”

Altă tânără a declarat că „a fost cea mai minunată tabără în care am fost”, apreciind „organizarea extraordinară” și „voluntarii prietenoși și calzi”.

Mai multe voci au exprimat recunoștință profundă pentru oportunitatea de a participa, una dintre ele menționând: „M-am gândit foarte mult dacă să vin în această tabără, pentru că nu cunoșteam pe nimeni. Dar acum sunt foarte recunoscătoare că am avut șansa de a experimenta această oportunitate. Aș fi vrut să nu se mai termine.”

tabăra „tradiție și noutate” a reunit aproape 50 de tineri din întreaga țară la mănăstirea brâncoveanu din sâmbăta de sus (foto)

Ultima oră