se reintroduce vănătoarea pentru oprirea suprapopulării urșilor. peste 400 vor fi omorâți

Camera Deputaților a adoptat inițiativa legislativă a UDMR prin care se va reintroduce vânătoarea pentru oprirea suprapopulării urșilor. Peste 400 vor fi omorâți până în 2025. 

Odată cu promulgarea noii legi se va permite din nou vânătoarea interzisă din 2016 pentru a gestiona suprapopularea urșilor și se vor introduce cote anuale de prevenție stabilite pe baza studiilor de specialitate.

Sub conducerea fostului ministru al mediului, Tánczos Barna, UDMR a elaborat un pachet cuprinzător de măsuri pentru reducerea numărului urșilor. „Cu toate acestea, a fost nevoie de o altă tragedie pentru ca coaliția de guvernare să realizeze că sunt necesare măsuri ferme pentru protejarea vieții umane”, arată UDMR.

„Asigurarea conviețuirii pașnice dintre oameni și urși este o sarcină complexă, iar UDMR și senatorul Tánczos Barna, în calitate de fost ministru al mediului, și-au asumat această sarcină: trebuie să asigurăm securitatea vieților și bunurilor umane, fără a amenința populația de urși bruni din România. Noi, legislatorii, avem responsabilitatea de a crea un echilibru, iar din 2016, acest echilibru a fost perturbat. Studiile de specialitate arată de ani de zile că populația de urși bruni a crescut și că atacurile urșilor s-au înmulțit. Sarcina noastră este să asigurăm baze solide pentru gestionarea pe termen lung a populației de urși. Legea adoptată astăzi face un pas în această direcție. Dar trebuie să continuăm munca: campaniile de informare sunt, de asemenea, foarte importante, deoarece populația, turiștii și fermierii trebuie să fie bine informați pentru a ști cum să prevină atacurile și cum să gestioneze situațiile critice”, a declarat Csoma Botond, liderul grupului parlamentar UDMR din Camera Deputaților, în dezbaterea plenară.

Tánczos Barna, senator UDMR de Harghita, fost ministru al mediului și inițiatorul proiectului de lege, a subliniat, după vot: „a fost nevoie de o altă tragedie oribilă pentru ca coaliția de guvernare să realizeze că este necesară o acțiune fermă pentru protejarea vieții umane. Adoptarea legii nu va aduce înapoi victimele și nu va remedia pagubele cauzate de urși în ultimii ani, dar transmite un mesaj clar că majoritatea guvernamentală a înțeles că problema urșilor trebuie luată în serios, iar protecția vieții umane trebuie să fie prioritară. Pentru aceasta este necesară o reglementare activă a populației, lucru pe care UDMR îl susține de ani de zile.”

Tánczos Barna a reamintit că, în timpul mandatului său de ministru, a semnat acel ordin care reintroduce vânătoarea, stabilind o cotă de prevenție de 426 de exemplare și o cotă de intervenție de 55 de exemplare. După ce succesorul său nu a emis ordinul, s-a adresat legislativului.

Senatorul a subliniat că ministerul mediului are datoria de a continua pachetul de măsuri început în 2021. „Pachetul de măsuri cuprinzător elaborat de UDMR poate gestiona problema urșilor din România și trebuie aplicat chiar și atunci când nu există o atenție publică sporită. Pe lângă reintroducerea vânătorii, trebuie continuate intervențiile imediate și trebuie asigurată finanțarea pentru autoritățile locale, trebuie continuat programul de sprijin pentru gardurile electrice, trebuie continuată informarea populației și trebuie măsurată eficacitatea măsurilor prin studii. Numai așa se poate gestiona pe termen lung populația de urși, se pot reduce conflictele dintre urși și oameni și pot fi prevenite noi tragedii” – a declarat Tánczos Barna. Proiectul de lege prevede că asociațiile de vânătoare trebuie să preleveze mostre genetice la împușcare, exemplarele masculine mari care depășesc un anumit punctaj, precum și ursoaicele cu pui nu pot fi împușcate și introduce obligația strictă de raportare pentru urmărirea exactă a împușcărilor. Cotele de prevenție de 426 de exemplare și cotele de intervenție de 55 de exemplare trebuie aplicate și în 2025, iar din 2026, noile cote trebuie stabilite prin ordin ministerial.

Könczei Csaba, membru al comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților și deputat UDMR de Covasna, a subliniat că suprapopularea urșilor reprezintă o problemă serioasă pentru siguranța vieții umane, pentru fermieri și pentru gospodării.

Legea elaborată de UDMR va intra în vigoare după promulgarea de către președintele statului și apoi trebuie introdusă.

Ultima oră