atentat asupra lui donald trump: fostul președinte este rănit, dar în siguranță după un schimb de focuri la un miting
Foto: CBS News

Donald Trump a fost evacuat sâmbătă după-amiază de la un miting în statul Pennsylvania, în urma unui atac ce investighează deja ca fiind un atentat. Incidentul a avut loc în orașul Butler, la aproximativ 55 de kilometri de Pittsburgh. Trump a fost rănit ușor la urechea dreaptă, iar atacatorul și un civil au fost uciși, în timp ce alți doi oameni sunt grav răniți.

În timpul discursului său, s-au auzit mai multe împușcături, iar Trump a fost văzut sângerând din urechea dreaptă, fiind evacuat rapid de Serviciul Secret. Potrivit echipei sale, rana nu este gravă. Mai târziu, Trump a confirmat pe rețelele de socializare că a fost împușcat în ureche și că și-a dat seama imediat de ce se întâmplă. După miezul nopții, o colaboratoare a postat un videoclip în care fostul președinte coboară pe propriile picioare dintr-un avion, aterizat recent în New Jersey.

atentat asupra lui donald trump: fostul președinte este rănit, dar în siguranță după un schimb de focuri la un miting

Autoritățile au confirmat că atacatorul, un bărbat de 20 de ani din Pennsylvania, a fost împușcat mortal de agenții Serviciului Secret. Atacatorul a tras dintr-o poziție înaltă, de la aproximativ 125 de metri de scenă. Imagini video arată participanți la miting strigând că au văzut un bărbat înarmat, înainte de a se auzi împușcăturile.

Reacțiile la incident au fost imediate, criticând faptul că un om a putut urca într-o poziție înaltă și a tras de mai multe ori în plină zi. Kevin Rojek, agent special al FBI care conduce investigația preliminară, a declarat că este „surprinzător” și a cerut Serviciului Secret să explice eșecul de securitate.

După incident, președintele Joe Biden a fost informat și a transmis că Trump este bine, condamnând violența ca fiind „bolnavă”. Campania lui Biden și-a suspendat temporar toate evenimentele în semn de solidaritate. Lideri din întreaga lume și-au exprimat, de asemenea, solidaritatea cu Trump.

Atentatul a generat imagini haotice, în timp ce Trump a fost evacuat de pe scenă, cu fața însângerată, strigând către mulțime și ridicând pumnul în aer. Deși rana sa nu pare gravă, tensiunea a fost mare în timpul evacuării sale, mulțimea fiind nevoită să părăsească rapid zona.

Ultima oră